ShutterStock

Belgische artificiële intelligentie slaagt erin om hartaanvallen te voorspellen

De Brusselse start-up Kantify en het ULB-laboratorium voor kunstmatige intelligentie (Iridia) hebben voor het eerst een model gemaakt voor het voorspellen van voorkamerfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij de boezems (atria) van het hart niet meer zoals normaal samentrekken. Dat meldt L'Echo.

Kantify en de ULB maakten de ontdekking bekend na een jaar onderzoek en ze werd met grote belangstelling ontvangen bij cardiologen. "Wij zijn het eerste team dat een individuele episode van atriumfibrilleren bij patiënten voorspelt. Dat maakt de weg vrij voor nieuwe behandelprotocollen", zegt Hugues Bersini, directeur van Iridia.

30 seconden

De wetenschappers slaagden erin om in de 30 seconden voorafgaand aan de fibrillatie, die te voorspellen met een precisie van meer dan 80 procent.


De volgende stappen zijn de zoektocht naar een industriële partner en het versterken van de banden met de medische sector. "We zitten nog in de fase van de voorspelling. We moeten ervoor zorgen dat dit preventie wordt om concreet patiënten te helpen", zegt Ségolène Martin CEO van Kantify, die benadrukt dat het algoritme "een wereldprimeur" is.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK RASSCHAERT

    Kunnen honden dit ook al niet? Maar die zwijgen wijselijk. Is er al een app? Want anders zie ik enkel mogelijkheden voor mensen die al in het ziekenhuis aan de apparaten liggen ?

Lees meer