2 Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakt komaf met de leeftijdsbeperking voor bloeddonatie. De maximumleeftijd van 71 jaar valt weg, wat meteen een winst moet opleveren van 8.000 donoren.
ANP XTRA Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) maakt komaf met de leeftijdsbeperking voor bloeddonatie. De maximumleeftijd van 71 jaar valt weg, wat meteen een winst moet opleveren van 8.000 donoren.

Bloed geven mag nu ook boven 71 jaar

Minister Maggie De Block maakt komaf met de leeftijdsbeperking voor bloeddonatie. Tot nu mocht je bloedgever zijn tot je 71ste. Die maximumleeftijd valt nu weg - wat meteen een winst moet opleveren van 8.000 donoren.

In 2011 had de regering de maximumleeftijd al eens opgetrokken van 66 naar 71. Nu gaat ze een stap verder, en heft ze elke leeftijdsbeperking op. Wie ouder is dan 71, mag bloed, plasma of bloedplaatjes blijven doneren, op voorwaarde tenminste dat hij of zij voor 66 jaar al eens bloed heeft gegeven, én op voorwaarde dat de laatste donatie niet langer dan drie jaar geleden is.

"Zo versterken we de bloedvoorraad om levens te redden", zegt minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld). De maatregel moet elk jaar 15.000 extra donaties opleveren. In 2017 waren er in totaal 371.209 donaties. Het Rode Kruis kan, ongeacht leeftijd, wél altijd beslissen dat iemand niet geschikt is. "De donorarts van Rode Kruis-Vlaanderen zal oordelen tot wanneer iemand bloed mag en kan geven", legt De Block uit. "De individuele gezondheidstoestand is essentieel om te bepalen of het veilig is."

Met het opheffen van de leeftijdsbeperking volgt België het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Vanaf het najaar, een exacte datum is er niet, zal de nieuwe regeling in werking treden. 

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

2
BELGA/AFP

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • mich lee

    Gino Denil, daar trekt het RK zich niets van aan. De molen moet blijven draaien. En vermits er de vele jongere allochtonen geen bloed willen geven moet de oude Vlaming het maar doen.

  • Gino Denil

    Als dat waar is "Er is wetenschappelijk aangetoond met experimenten op muizen dat jong bloed verjongt en oud bloed veroudert", diego gonzalez, dan beschouwen ze dat misschien als een oplossing voor de pensioenproblematiek.

Lees meer