Beeld ter illustratie.
Getty Images/iStockphoto Beeld ter illustratie.

De vraag van vandaag: stijgt het aantal diagnoses van kanker?

Twee dagen nadat hij een carrièreprijs kreeg op de Mia’s, kondigt Arno aan dat hij pancreaskanker heeft. “Alweer kanker”, is de reactie van veel mensen. Het lijkt wel of we daar vaker mee geconfronteerd worden dan vroeger. En dat brengt ons bij de ‘Vraag van vandaag’: stijgt het aantal diagnoses van kanker? Liesbet Van Eycken, directrice bij Stichting Kankerregister, geeft het antwoord.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Elke dag krijgen 188 mensen in ons land te horen dat ze kanker hebben. De afgelopen tien jaar is het aantal patiënten gestegen met maar liefst 15 procent, zo blijkt uit de meeste recente cijfers, die dateren van 2017. In 2007 kregen 59.480 mensen de diagnose, in 2017 steeg dat naar 68.702. En dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. Tegen 2025 wordt het aantal gevallen van kanker geschat op 78.281. “Het bevolkingsaantal groeit en de levensverwachting stijgt. Daardoor neemt het aantal kankergevallen toe", zegt Liesbet Van Eycken, directrice bij Stichting Kankerregister.

Wat opvalt is dat meer mannen dan vrouwen de diagnose krijgen. Voor hun 75ste krijgt één op de drie mannen de ziekte tegenover één op de vier vrouwen. “Het risico ligt voor mannen nog altijd hoger dan voor vrouwen. Dat is toe te schrijven aan het feit dat bij mannen de tumoren gerelateerd aan roken meer prominent aanwezig zijn dan bij vrouwen”, zegt Van Eycken.

Maar de grote vraag is: sterven er ook meer mensen aan kanker? Volgens Van Eycken niet: “Enerzijds vinden we de tumoren vroeger. Anderzijds zijn de behandelingstechnieken verbeterd. Het goede nieuws is dus dat het risico om te sterven aan kanker alsmaar afneemt met de jaren.”

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • an van den put

    tja, de levenstijl is enorm veranderd tegenover vroeger. gezonde voeding kost meer, en velen kunnen da nie betalen. en dan nog de vervuiling, de mensen zijn hun voeling met de natuur verloren. genetica hee er ook iets mee te maken in bepaalde gevallen. der zen er genoeg die nie roken en toch longkanker krijgen, ma men vergeet wel, del luchtvervuiling enz. mensen worden ziek gemaakt, das meer kassa kassa

  • Jules Vermeers

    Misschien, maar kernproeven, mobiel internet, TV, stralingen, vergiftig voedsel zullen het zeker niet inperken en die 5G belooft veel

Lees meer