6 Illustratiefoto
Photo News Illustratiefoto

Deze 4 andere dodelijke ziektes riep WHO ook uit tot “globale noodsituaties”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisterenavond het nieuwe 2019-nCoV coronavirus bestempeld als een “internationale noodsituatie”. Meer dan 200 mensen stierven al in China en bijna 10.000 mensen werden besmet. Het is de zesde keer dat de VN-organisatie landen waarschuwt voor een virus.

2019: 2de keer Ebola

Dit jaar omschreef de Wereldgezondheidsorganisatie ebola voor een tweede keer als een internationale noodsituatie. In 2018, 2 jaar nadat de eerste ebola-epidemie in West-Afrika eindigde, dook de ziekte opnieuw op in Democratische Republiek Congo. Ondertussen maakte het virus opnieuw meer dan 2.200 doden.

6 Ebola duikt een tweede keer op. Dit keer in Congo.
AP Ebola duikt een tweede keer op. Dit keer in Congo.

Ebola wordt overgebracht via bloed of andere lichaamssappen. De symptomen lijken op griep. Na enkele dagen ontstaan er klonters en bloedingen in de lever, milt, hersenen en andere organen. Vaak sterft een patiënt binnen de acht tot zeventien dagen nadat hij of zij ziek werd.

2016: Zikavirus

Mensen herstelden meestal zonder dat ze zelfs wisten dat ze het virus hadden. Toch waarschuwde de WHO in 2016 voor het virus dat muggen overbrachten omdat er een gevaar was voor zwangere vrouwen. Het virus veroorzaakt microcefalie, een aandoening waarbij baby’s geboren worden met een te kleine schedelomvang en een hersenafwijking. Duizenden vrouwen in Centraal- en Zuid-Amerika, waar het virus actief was, bevielen van baby’s met ernstige afwijkingen.

6 Muggen in Centraal- en Zuid-Amerika verspreidden massaal het zikavirus. Vooral zwangere vrouwen moesten oppassen.
thinkstock Muggen in Centraal- en Zuid-Amerika verspreidden massaal het zikavirus. Vooral zwangere vrouwen moesten oppassen.

2014: Polio

Vandaag is poliomyelitis, ook wel bekend als kinderverlamming, nog altijd een gevaar volgens de WHO, al is het bijna de wereld uit. Polio is een zeer besmettelijke ziekte die vooral voor jonge kinderen gevaarlijk is. De ziekte kan leiden tot verlamming van de benen, maar ook van hersenzenuwen waardoor de ademhalingsspieren verlamd raken. 

6 Voor polio worden kinderen nu gevaccineerd.
Photo News Voor polio worden kinderen nu gevaccineerd.

De verspreiding van de ziekte was vooral te wijten aan slechte hygiëne. Er is geen medicatie tegen polio, maar wel een vaccin.

2014: Ebola

De uitbraak eindigde in 2016, twee en een half jaar nadat de eerste keer ebola werd vastgesteld in West-Afrika. De ziekte besmette meer dan 28.000 mensen en leidde tot 11.000 doden. Het virus startte vermoedelijk bij een 18-maand oude jongen in een klein dorp in Guinea die besmet werd door vleermuizen.

LEES MEER. Daarom komen zoveel virussen van vleermuizen

Het virus reisde ook naar westerse landen zoals Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

6 Het ebolavirus.
BELGAIMAGE Het ebolavirus.

2009: Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep of de varkensgriep was de eerste keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie een PHEIC of een ‘Public Health Emergency of International Concern’ uitriep. Volgens een studie uit 2012, zou de Mexicaanse griep ongeveer aan 300.000 mensen het leven gekost hebben.

De Mexicaanse griep was een mix van de vogelpest, varkensgriep en menselijke griep. De meest voorkomende symptomen waren griep, diarree, braken, koorts, spierpijn, keelpijn, hoest en vermoeidheid. In België werden er meer dan tien gevallen van het virus vastgesteld.

6
Photonews

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johnny Red

    Men heeft het al langer niet meer onder controle. Het kapitalisme zorgt er ook voor dat het virus wordt geëxporteerd. Men vliegt het virus de wereld rond en is zogenaamd verwonderd dat het niet te stoppen is en het zich verder kan verspreiden. Je kan dus niet anders dan tot de vaststelling komen dat men met medeweten georganiseerd bezig is de bevolking te selecteren.

  • Bart Vrancken

    Is de conclusie dan dat het niet zo erg is ? Dat het niet zo straf is als de 2200 doden in Congo die dus eigenlijk ook 'ça va' zijn ?Dit lijkt me toch iets vaneen andere orde te worden, heus wel.

Lees meer