10
Thinkstock

Exclusief voor abonnees

Dik van de drank? Vrolijk met chocolade? Mythes over voeding doorprikt

Haast elke dag krijgen we adviezen en waarschuwingen over onze voeding voorgeschoteld. Vaak zijn die ook tegenstrijdig. De Nederlandse Consumentenbond consulteerde een internationaal netwerk van wetenschappers en artsen om een aantal zogenaamde wijsheden te toetsen. Die bundelden ze in het razend interessante boek 101 Mythes over voeding.

In grote lijnen zijn voedingswetenschappers het best wel eens over wat gezond is. Ben je lekker vers aan het koken en heb je geen tijd om alles hieronder te lezen? Hou je dan aan deze algemene richtlijn: eet niet te veel zout, verzadigd vet en suiker. En ook: eet van veel een beetje en van niets te veel.

Vandaag nemen we voedingsmiddelen onder de loep die bij ons allemaal wel eens in de koelkast of de voorraadkast staan. Morgen focussen we op nieuwsoortige voedingsmiddelen en supplementen zoals chiazaad, probiotica, groene thee en - ooit van gehoord? - zuurzak. (lees hieronder verder)

10
rv

Alcohol en overgewicht

Alcohol bevat bijna twee keer zo veel calorieën als suiker. Toch zijn het vermoedelijk niet de calorieën uit de drank die je een 'toogzweer' of 'bierbuik' bezorgen. Van vloeibare voeding krijg je geen verzadigd gevoel. Dat verklaart dat je na een avondje stevig doorzakken weliswaar voldoende calorieën binnen hebt maar toch met een hongergevoel achterblijft en voor een vettige hap gaat. De samenhang tussen alcohol en lichaamsgewicht lijkt complexer dan tot nu toe werd aangenomen. Naast alcohol beïnvloeden ook eetgewoontes en lichaamsbeweging het verdict van de weegschaal. Wat wel als een paal boven water staat, is dat alcoholgebruik het risico op verschillende vormen van kanker verhoogt. Het advies luidt niet meer dan één glas per dag te drinken. 

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Michael Bigot

    Nu in Arkansas USA: hier wordt je pijnlijk bewust wat verkeerde voeding met mensen kan aanrichten. Hier zet men aan de ingang een scootmobiel met mandje voorop voor de mensen die echt niet normaal meer kunnen stappen.Gewoon rondkijken in de supermarkt en je denkt echt wel na over wat je best kan eten.

  • PATRICK VAN STEEN

    100% eens met FRANÇOIS DE RIDDER. Gezonde mensen worden dikker als ze teveel eten en vermageren bij te weinig. Dat is een poepsimpele logica waar niemand onderuit kan!

Lees meer