Thinkstock

Experimentele 3D-printer kan brandwondenslachtoffers aan nieuwe “huid” helpen

Een team van Canadese wetenschappers introduceert een revolutionaire printer die deeltjes nieuwe “huid” kan printen, rechtstreeks op het lichaam van een gewonde patiënt. Zo kunnen bijvoorbeeld brandwonden snel worden bedekt, wat de genezing ten goede komt. 

Van ver lijkt de printer nog het meest op een uit de kluiten gewassen correctieroller: wanneer het toestel over een oppervlak wordt gehaald, laat het een lint van “bio-inkt” achter. Die inkt bestaat onder andere uit collageen, een belangrijk onderdeel van de huid, en fibrin, een eiwit dat instaat voor de genezing, en kan rechtstreeks op een wonde worden aangebracht om te fungeren als een nieuwe "huid". 

Eerste ter wereld

Volgens de onderzoekers is het toestel het eerste in z’n soort dat weefsel rechtstreeks op het lichaam kan printen, en dat binnen twee minuten. “Meeste van de huidige 3D-bioprinters zijn log, werken traag, zijn duur en zijn niet geschikt voor klinische toepassingen,” verklaart Axel Guenther, één van de leidinggevende onderzoekers. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het toestel zou vooral nuttig kunnen zijn voor patiënten met zware brand- of schaafwonden waarbij meerdere huidlagen – de epidermis, dermis en subcutis – beschadigd zijn. Voor die slachtoffers blijken huidtransplantaties vaak niet genoeg om alle schade te bedekken. Met de printer zouden dat wel mogelijk worden, waardoor de wonde mooier zal genezen. 

Varkens

Voor nu plant het team om het toestel te verbeteren, bijvoorbeeld door het geprinte oppervlak uit te breiden om nog grotere delen te kunnen bedekken. Ook hoopt het snel aan menselijke proeven te kunnen beginnen. Voorlopig werd het toestel enkel getest op varkens.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer