.
Getty Images/iStockphoto .

Exclusief voor abonnees

Experts over wiegendood: “Doe altijd autopsie op overleden baby”

De medische wereld is het erover eens: wiegendood komt veel minder vaak voor dan we tot nu toe hebben aangenomen. “Al is dat geen reden om plots niet meer in te zetten op preventie”, zegt neonatoloog Gunnar Naulaers (UZ Leuven).

In 1993 stierven in Vlaanderen nog 118 zuigelingen aan wiegendood, zo blijkt uit cijfers van Kind & Gezin. Een jaar later waren er dat 104, twee jaar later ‘maar’ 68 meer. In de jaren die volgden daalde dat cijfer nog sneller, tot 14 baby’s in 2016. “Maar mocht je die 14 baby’s uitgebreid gaan onderzoeken, dan zou je amper 2 of 3 kindjes vinden waarbij er echt sprake is van wiegendood. Dat wil dus zeggen: waarbij echt geen duidelijke doodsoorzaak te vinden is”, zegt professor Gunnar Naulaers, diensthoofd neonatologie aan het UZ Leuven. Hij schaart zich zo achter de woorden van wetsdokter Werner Jacobs die naar aanleiding van zijn boek ‘De doden praten’ in deze krant vertelde dat wiegendood amper of niet bestaat. “Het bestaat alleen maar omdat men niet grondig wil of durft te zoeken naar de oorzaak van het overlijden.”

Vermijdbare ongevallen

Je hebt 27% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Line Vermeersch

    Vroedvrouwen dwingen je het kind bij je te nemen in bed, voor borstvoeding te geven! Nooit waarschuwen ze nieuwe moeders, dat je het kindje zo kan verstikken!

  • Marijke Claes

    Idd. Gemakkelijk,gezegd dat de fout bij de ouders ligt. Maak,het zelf maar mee!

Lees meer