Een kruispunt bij Codogno, waar het ziekenhuis naliet om een superverspreider in quarantaine te plaatsen.
AP Een kruispunt bij Codogno, waar het ziekenhuis naliet om een superverspreider in quarantaine te plaatsen.

Hoe fout in Italiaans ziekenhuis leidde tot razendsnelle verspreiding coronavirus

Het coronavirus komt alsmaar dichter bij onze grenzen. In Italië loopt het aantal besmettingen nu heel snel op. Aan de basis ligt een fout die vorige week gemaakt werd in een ziekenhuis in het Noord-Italiaanse Codogno, op 60 km van Milaan. Dat zegt premier Giuseppe Conte.

Codogno is een gemeente in de Noord-Italiaanse regio Lombardije met zo’n 16.000 inwoners. Een van hen is de 38-jarige Mattia, van wie de familienaam niet werd bekendgemaakt. Mattia werkt voor de Amerikaanse multinational Unilever in de naburige gemeente Casalpusterlengo. Vorige woensdag liet hij zich checken in het ziekenhuis van Codogno omdat hij zich al enkele dagen ziek voelde. Hij bleek drager te zijn van het nieuwe coronavirus Covid-19, waaraan wereldwijd al meer dan 2.600 mensen overleden. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte plaatste het ziekenhuis de besmette Mattia niet in quarantaine, zoals de protocollen voor zulke gevallen dat nochtans voorschrijven.

Op zoek naar patiënt 0

Mattia is de zogenaamde patiënt 1 van Italië. Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu koortsachtig op zoek naar iedereen met wie Mattia de laatste drie weken contact had en hopen zo patiënt 0 te vinden, de persoon bij wie de verspreiding begon en die het virus ook heeft doorgegeven aan Mattia. De bron is nog altijd niet bekend. Wel weten we dat Mattia zelf een ‘superverspreider’ werd. Mattia zou al minstens 220 personen hebben besmet, onder wie zijn vrouw Valentina, die acht maanden zwanger is, familieleden, vrienden, behandelende artsen, verplegend personeel, andere patiënten en hun omgeving.

De reconstructie van Mattia’s leven de laatste drie weken is niet eenvoudig. Mattia is heel sportief en heeft een uitgebreid sociaal leven. Hij nam de laatste weken onder meer deel aan twee loopwedstrijden en minstens een van zijn loopvrienden is geïnfecteerd met Covid-19. Op 4 februari zat de 38-jarige Italiaan met vrienden op café in Casalpusterlengo. Drie klanten werden daarna ziek, ook al hadden ze geen direct contact met Mattia. Daarom proberen de gezondheidsdiensten persoon per persoon te checken.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • emiel hayen

    Als je het percentage van de sterfgevallen ziet besef je dat het geen gewoon griepje is.

  • Franky Van Den Abeele

    Stop met die vergelijkingen met de griep! Dit is geen griepje maar iets veel ergers. Anders zou men nooit zoveel mensen in quarantaine steken. Al die betweters hier roepen direct op hun mama mochten ze covid 19 hebben.

Lees meer