Kortademigheid, pijn bij het ademen en hoesten zonder fluimen zijn enkele symptomen van legionella.
Getty Images Kortademigheid, pijn bij het ademen en hoesten zonder fluimen zijn enkele symptomen van legionella.

Hoe herken je legionella? Alle symptomen op een rijtje

Legionella is een ernstige longziekte die veroorzaakt wordt door de legionellabacterie. Maar hoe herken je de ziekte? Wat zijn de symptomen, en in hoeverre verschillen ze van een stevige griep?

“Sowieso is dit geen griepperiode”, aldus bacteriologe Katrien Lagrou. “Ben je van de regio Gent Evergem laat je jezelf maar beter controleren na het optreden van de symptomen.”

Welke
symptomen dat precies zijn? Koorts, kortademigheid, pijn bij het ademen en hoesten zonder fluimen. Vooral de pijnlijke ademhaling wijst op legionella: “Bij griep heb je meestal gewoon koorts, maar geen pijn bij het ademen”. Heel wat patiënten hebben ook hoofdpijn of zijn verward. Een minderheid heeft last van diarree of braken.

Het onderscheid met een gewone longontsteking is wat moeilijker te achterhalen. “Maar”, zegt Katrien Lagrou, “bij ernstige longontstekingen worden patiënten sowieso getest op legionella. In afwachting van de resultaten worden ze alvast behandeld met antibiotica.”

Wie vooral een
risico loopt op een besmetting met de legionellabacterie? “Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans op legionella. Bovendien is er bij mensen met bepaalde aandoeningen waaronder suikerziekte ook een verhoogd risico”, legt Lagrou uit. “Ook rokers hebben meer kans om besmet te raken omdat hun longen zwakker zijn.”

Jong of oud, roker of niet-roker, je bezoekt best een dokter als je last hebt van voorgaande symptomen: “Mijn advies is om niet langer te wachten. En zeker niet als je van die regio afkomstig bent.” 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer