Philippe Devos, hoofd van de afdeling intensieve zorgen van het CHC-ziekenhuis in Luik en voorzitter van het grootste artsensyndicaat BVAS, is zelf besmet met het coronavirus.
RV Philippe Devos, hoofd van de afdeling intensieve zorgen van het CHC-ziekenhuis in Luik en voorzitter van het grootste artsensyndicaat BVAS, is zelf besmet met het coronavirus.

Hoe verzorg je jezelf thuis wanneer je milde symptomen hebt? Philippe Devos, intensivist en zelf coronapatiënt, geeft raad

Veruit de meeste Covid-19-patiënten hebben milde symptomen en zieken thuis in quarantaine uit. Maar wat moet je doen als je koorts hebt? Wat met extra vitamines, wat met sporten? Mag je als patiënt nog hetzelfde toilet als je huisgenoten gebruiken? Wanneer moet je naar de spoed? We vroegen het aan Philippe Devos, diensthoofd intensieve zorgen van het CHC-ziekenhuis in Luik. De intensivist waarschuwde als eerste in ons land voor wat er op ons zou afkomen en ondervindt momenteel zelf aan den lijve hoe het voelt om besmet te zijn met het nieuwe coronavirus.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Koorts

“Koorts helpt het genezingsproces”, zegt Philippe Devos. “Dus als je het een beetje kan uithouden, is dat niet slecht.” Maar ook niet tot in het oneindige, uiteraard, legt de arts uit. “Vanaf 39 graden is het raadzaam om de koorts te doen zakken en onder controle te houden met paracetamol.”

Water met suiker of zout

Wie koorts maakt, moet uitdroging vermijden. Drinken is dus de boodschap. Philippe Devos nuttigde afgelopen week zelf sportdrankjes, om het lichaam beter te laten recupereren. “Vele patiënten verliezen hun eetlust. Zelf heb ik vier dagen niet kunnen eten. Je moet vermijden dat je lichaam dan in een mechanisme van vasten vervalt”, aldus Devos. Door de koorts verlies je bovendien ook zouten. Sportdrankjes kunnen een welgekomen aanvulling zijn, weet de specialist uit eigen ervaring. “Coronapatiënten zijn erg vermoeid en suiker geeft hun lichaam weer wat energie.”

Vitamines

Een bruggetje tot bij vitamines, die ons ook kunnen aansterken. Er is al geopperd dat vitamines C en D de weerstand kunnen verhogen, maar onder meer het Nederlands Voedselagentschap ontkende het nut van vitaminepillen voor covidpatiënten. Dokter Devos gelooft er wél in en nam zelf een kuur. “Die vitamines zijn nuttig bij virale infecties. Ik raad sowieso vitamine D-supplementen aan voor wie er een tekort aan heeft. En dat bleek vorig jaar nog bijna 1 op 3 te zijn in ons land, vaak ook ouderen. Als we het alleen met de zon moeten doen, zal dat veel tijd vragen.”

Toilet

Het is niet aangewezen om als Covid-19-patiënt hetzelfde toilet te gebruiken als je huisgenoten, beaamt Devos. Maar wat als je, zoals zovele mensen, maar één toilet hebt? “Dan moet je zeker voorzichtig zijn. Je desinfecteert best na elke beurt de bril met een verdund bleekmiddel. Resten van ontlasting van iemand die met het virus besmet is, vormen een gevaar voor anderen. Dertig procent van de patiënten kampt ook nog eens met diarree.”

Spoed

Patiënten moeten in principe eerst contact opnemen met de huisarts, die je al dan niet zal doorverwijzen naar het ziekenhuis. Devos haalt ademhalingsproblemen aan als doorslaggevende factor om te bepalen hoe slecht je eraan toe bent. “Wie buiten adem is als hij of zij de trap neemt, moet actie ondernemen. Het kan snel gaan: een paar uur later ben je mogelijk niet meer in staat om zelf naar de spoed te rijden. De huisarts zal je in zo’n geval sowieso naar de spoedafdeling sturen. Het ziekenhuis beslist dan zelf, aan de hand van je gezondheidstoestand, of je al dan niet wordt opgenomen.”

Sporten

Wie symptomen vertoont, stopt best met sporten omdat het virus zich op het hart kan zetten, luidt de laatste dagen het advies. Daar kan Devos inkomen. “De jonge patiënten die jammer genoeg overleden zijn, waren gezond en sportief. Toch stierven ze in amper twee-drie dagen aan hartfalen. Je moet dus inderdaad voorzichtig zijn met sporten. Het is niet het moment om aan intervaltraining te gaan doen, ook niet voor wie geen symptomen vertoont. Als je gaat sporten, houd dan je je hartslag binnen een aanvaardbare frequentie en ga zeker niet in het rood.”

Lees ook:

Het traject van een coronapatiënt: wat staat je te wachten in het ziekenhuis en wanneer beland je op intensieve? (+)

De dagboeken van de West-Vlaamse helden: “Drukke week achter de rug en de piek moet nog komen. Met bang hart ga ik komende weken tegemoet” (+)

18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lien Mathieu

    Ik ben positief getest op Corona en ervaar milde symptomen waarvan hoofdzakelijk plotse geur en smaak verlies. Ik proef en ruik helemaal niets.. dit nu sinds 9dagen. Sinds vandaag Heb ik wel meer energie, heeft iemand ervaring rond het weer terug krijgen van smaak en deur?

  • Aname Doen

    De enige factoren die de immuniteit ondersteunen is een evenwichtig dieet (raadpleeg de WHO aanbevelingen als je niet weet wat evenwichtig is), voldoende nachtrust en beweging. Extra vitamines inemen kan mogelijk nefast zijn voor de immuniteit. Het enige dat de immuniteit kan 'versterken' is een vaccin of een eerdere overleefde besmetting (maar ook dat is geen garantie).

Lees meer