Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.

Exclusief voor abonnees

Kunnen we straks ziektes voorkomen door ons DNA te ‘repareren’? “Iedereen krijgt straks te maken met genmanipulatie”

Wat lang sciencefiction leek, is sinds deze zomer een feit: voor het eerst proberen Amerikaanse wetenschappers een ziekte te genezen door heel precies een fout te repareren in menselijk DNA. De methode? CRISPR, een revolutionaire gentechniek om ons erfelijk materiaal te ‘herschrijven’. Met de technologie worden ook superantibiotica ontwikkeld, gezondere tomaten en malariavrije muggen gekweekt. Maar is dit allemaal wel veilig?

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Linde Segaert

    Heel bizar allemaal. Er bestaan immers wetenschappelijk bewijs over wat het effect van meditatie is op het DNA. Ook over wat emotionele stress doet met ons DNA. Of wat onze interpretatie van onze omgeving doet op ons DNA. Met al die wetenschappelijke info lijkt het heel kortzichtig om te stellen dat je ziektes kunt uitsluiten door enkel maar te sleutelen aan dat DNA. Stamcellen zorgen er dan wel voor dat iets wat moet gebeuren wel op een ander niveau gerealiseerd wordt.

  • Charlotte De greef

    Fantastisch nieuws! Niet mee wachten. Bovendien, als je de fout uit het DNA haalt, blijven alle volgende generaties gespaard.

Lees meer