7
Thinkstock

Exclusief voor abonnees

Langer leven met multivitaminen en sneller dood door energiedranken? Mythes over voeding doorprikt (deel 2)

Haast elke dag krijgen we adviezen en waarschuwingen over onze voeding voorgeschoteld. Vaak zijn die tegenstrijdig. De Nederlandse Consumentenbond consulteerde een internationaal netwerk van wetenschappers en artsen om een aantal zogenaamde wijsheden te toetsen. Die bundelden ze in het handige en gedegen boek 101 Mythes over voeding. Vandaag focussen we op nieuwigheden die onze grootouders niet kenden: van chiazaad en multivitaminen tot energiedrankjes en kurkuma.

Langer leven met multivitaminen?

In de wintermaanden staan ze prominent opgesteld in elke apotheek: multivitaminepreparaten. Ze zouden goed zijn voor de gezondheid en je zou er ook langer door leven. Helaas, plattekaas. Dergelijke claims zijn onzin, zo blijkt uit studies. Zulke preparaten, ook al slik je ze jarenlang, kunnen het risico om vroegtijdig aan kanker, een hartinfarct of een beroerte te sterven niet verkleinen. 

Je hebt 14% van dit artikel gelezen

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Van eten en drinken leef je ook niet langer. Maar je gaat wel vroeger dood als je niet eet of drinkt.

  • Roland De Smedt

    Die studies die het tegendeel bewijzen zijn pas plattekaas. We leven te lang, en de overheid weet daar geen weg mee deels omdat het grootste deel van de bevolking niet bereid is om langer te werken en geen enkele politicus die realiteit op tafel durft te leggen op basis van opportunisme.

Lees meer