Een verlaten straat in Codogno op 21 februari. Het dorp ging meteen in quarantaine nadat er besmettingen met Covid-19 opdoken.
EPA Een verlaten straat in Codogno op 21 februari. Het dorp ging meteen in quarantaine nadat er besmettingen met Covid-19 opdoken.

Lodi versus Bergamo in Italië: verschil enorm groot door vroege quarantaine

Het nemen van doortastende maatregelen bewijst wel degelijk zijn nut. Dat is duidelijk te zien in een vergelijking tussen de Italiaanse provincies Lodi en Bergamo in de regio Lombardije. Lodi legde al snel het sociale leven plat, Bergamo wachtte af. De curve van Lodi vlakte af, die van Bergamo blijft schrikbarend steil.

Op 21 februari werd het eerste geval van coronabesmetting in Italië vastgesteld, in Codogno (provincie Lodi, regio Lombardije). Meteen werd opgeroepen om binnen te blijven. Twee dagen later gingen Codogno en nog negen andere gemeenten in Lodi in shutdown. De regio Lombardije sloot alle scholen en universiteiten en verbood alle evenementen en bijeenkomsten. Terwijl de provincie Bergamo geen quarantaine of andere beperkingen oplegde aan de bevolking, ook al was het aantal besmettingen er tegen 24 februari angstwekkend toegenomen.

Pas op 8 maart werd de lockdown van Lodi uitgebreid naar heel Lombardije - dus ook naar de provincie Bergamo - en naar veertien provincies in Veneto, Emilia Romagna, Piëmont en Marche. Dat voornemen lekte de avond tevoren al uit, waardoor heel wat inwoners uit Noord-Italië nog snel wegvluchtten richting zuiden, met alle gevolgen van dien. De Italiaanse overheid zag zich genoodzaakt om twee dagen later een decreet uit te vaardigen om heel Italië tot 3 april in quarantaine te plaatsen. Op 11 maart moesten alle winkels (behalve apotheken en voedingswinkels), cafés en restaurants dicht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gisteren was Bergamo met 3.416 coronagevallen veruit de zwaarst getroffen provincie. Lodi telde toen 1.320 gevallen. Bergamo is Lodi, waar Covid-19 was uitgebroken en dat meteen in lockdown ging, stevig voorbijgestoken. 

De zogenaamde social distancing-regels in Lodi werden dan wel niet van in het begin streng toegepast, toch behield Lodi een ruime voorsprong op Bergamo, dat pas op 8 maart in actie schoot. Dat verschil manifesteert zich in de grafiek van het cumulatief aantal besmettingen: de curve van Lodi is er zichtbaar afgezwakt, in tegenstelling tot die van Bergamo. 

Het is het bemoedigende resultaat van Lodi dat ook onze overheid nastreeft met de strenge opgelegde maatregelen. Bedoeling is om de verspreiding van het virus zo veel mogelijk te vertragen.

Volg hier in onze liveblog de recentste informatie over de coronacrisis.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johnny chanet

    Om te vergelijken moet je wel degelijk praten over procenten

  • Tim Alti

    De Lodi curve gaat lineair terwijl Bergamo exponentieel gaat. Dat is het belangrijke verschil. Het verschil in aantal inwoners maakt niet veel uit. In enkele dagen zullen er in verhouding meer besmettingen in Bergamo zijn als hun curve niet afvlakt... #flattenthecurve

Lees meer