Beeld ter illustratie, in ons land zijn medicijnen 13 procent goedkoper dan het wereldwijde gemiddelde.
Getty Images/Cultura RF Beeld ter illustratie, in ons land zijn medicijnen 13 procent goedkoper dan het wereldwijde gemiddelde.

Medicijnen in België 13 procent goedkoper dan wereldwijde gemiddelde

Medicijnen zijn in ons land 13 procent goedkoper dan het gemiddelde wereldwijd. Dat blijkt uit een prijsvergelijking van dertien veel verkochte geneesmiddelen in vijftig landen, schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag. 

Voor een pakket geneesmiddelen dat bij ons 100 euro kost, betaalt de Amerikaan omgerekend 407 euro (+307 procent). In Thailand betaal je voor datzelfde pakket dan weer maar 6 euro (-94 procent). Dat toont een prijsvergelijking aan van dertien veel verkochte geneesmiddelen door de Britse gezondheidsprovider Medbelle.

In de lijst die vijftig landen rangschikt van duurst naar goedkoopst, staat België op de 29ste plaats. "De hele discussie rond het Pia-medicijn van Novartis heeft misschien de perceptie gecreëerd dat geneesmiddelen in ons land duur zijn", zegt professor Lieven Annemans, gezondheidseconoom van de UGent. "Dat klopt meestal wel voor zulke innovatieve medicijnen. Maar eerdere studies hebben aangetoond dat de prijzen in ons land meevallen. Niet de betaalbaarheid maar wel de overconsumptie van medicijnen is hier het probleem."

Al wijst Annemans er wel op dat een prijsvergelijking met dertien medicijnen toch aan de kleine kant is, en dat de onderzoekers ook geen rekening houden met het al dan niet terugbetalen van de geneesmiddelen. "Dat kan de resultaten en de rangschikking natuurlijk flink veranderen.”

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ghijs Elvan

    Een vergelijking met een steekproef van 13 producten is niet representatief. Sommige producten zijn hier duurder, andere goedkoper. Men vergelijkt hier ook niet de prijs van medicijnen, maar wat de patiënt er voor betaalt na tussenkomst van sociale zekerheid of mutualiteit. Die prijsverschillen komen niet door de farma-industrie, maar door het verschil in overheidsbeleid. Je kan ook beter de totale genezingskost bekijken en niet enkel focussen op het onderdeel medicatie.

  • herman de genst

    Kan wel , maar er zijn er veel niet te verkrijgen .

Lees meer