Getty Images

Melktanden van uw kinderen bewaren kan later hun levens redden

Als kinderen hun melktanden verliezen, leggen ze die meestal onder hun hoofdkussen om een euro van de tandenfee in de plaats te krijgen. Uit een recent  Amerikaans onderzoek is echter gebleken dat melktanden stamcellen bevatten, die voor verschillende medische procedures kunnen worden gebruikt. De onderzoekers raden ouders aan om de melktanden van hun kinderen te bewaren, omdat die later hun levens zouden kunnen redden.

Tot hiertoe haalden wetenschappers de stamcellen hoofdzakelijk uit beenmerg, dat zich aan het binnenste van de beenderen bevindt en vaak moeilijk te bereiken is. Nu blijkt dat melktanden ook vol beenmerg zitten, is de toegang tot beenmerg al een stuk gemakkelijker.

Stamcellen zijn cellen die nog onvolgroeid zijn en dus eender welke cel in het lichaam kunnen worden. Daardoor kunnen wetenschappers de functie van de stamcellen in het lichaam zelf bepalen, wat bijvoorbeeld in de behandeling van kanker goed werkt.

Melktanden bewaren

De stamcellen kunnen enkel gebruikt worden als de wetenschappers nog altijd toegang hebben tot de melktanden. Daarom raden ze ouders aan om de melktanden van hun kinderen te bewaren. Die kunnen later altijd van pas komen.

6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Annick Beerts

    De tandjes moeten wel onmiddellijk in de diepvries bewaard worden anders zijn ze niet meer bruikbaar.

  • karel van zand

    Vreemd.... dat blijft bewaard dan? K zou denken dat dat uitdroogt of zo

Lees meer