2 Wetenschappers verzamelen sneeuwstalen op de Noordpool.
EPA Wetenschappers verzamelen sneeuwstalen op de Noordpool.

Exclusief voor abonnees

Microplastics zijn nu overal, zelfs op de Noordpool: “Mensen ademen ze voortdurend in”

Grenzen? Neen, dat kennen microplastics niet: ze zijn nu ook gevonden op het noordpoolgebied. Volgens wetenschappers kunnen de kleine stukjes plastic daar enkel via de lucht zijn gekomen. Dat betekent dat mensen wellicht voortdurend deze partikels inademen. “Ze kunnen zich vervolgens inkapselen in de longen.” En wat dan?

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yves Steenssens

    @Jos Devos In 1991 werden de miljoenen plastic korrels die in Doeldok waren beland al aangekaart in de krant - laatst in het vrt nieuws zag u de massa polypropyleenkorrels(pellets) duidelijk in beeld - er volgend naderhand in 2.000 nog verscheidene reportages - nu het kalf verdronken is gaat men ze opkuisen met plasticvanger - de stank in de hoeken van het dok was toen niet te harden - ze zijn giftig en werden in de gevangen vis gevonden van vissers - smakelijk

  • Yves Steenssens

    Al een decennia staat de wereld in brand door de opwarming en plastic is brandbaar -begrijp niet dat niet eerder is geconstateerd??? ? , of verzwegen - de verbrandingsovens stoten ook aan plastic gerelateerde deeltjes in de atmosfeer en dit al decennia .

Lees meer