Shutterstock

Minder tweelingen in de VS door voorzichtigere vruchtbaarheidsbehandeling

De laatste vier jaar daalt het geboortecijfer voor tweelingen in de VS weer, nadat het meer dan drie decennia bleef stijgen. Dat blijkt uit nieuwe federale cijfers.

Het  Amerikaanse geboortecijfer nam met 1 procent af tussen 2014 en 2018. In 2018 werden er 123.536 tweelingen geboren, ofwel 32,6 duo's per 1.000 geboortes. Hoewel het rapport van het Nationale Centrum voor Gezondheidsstatistieken (NCHS) geen reden geeft voor die trend, kan er gespeculeerd worden dat fertiliteitsklinieken tweelingen beginnen vermijden, omdat zulke geboortes veel riskanter en duurder zijn.

"De daling bevindt zich bij oudere en blanke moeders, groepen die sneller een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan", legt epidemioloog Joyce Martin, hoofdauteur van het rapport, uit. Het suggereert een link tussen het geboortecijfer voor tweelingen en ivf (in-vitrofertilisatie), stelt ze.

Meerdere embryo’s

Volgens het laatste rapport over ivf-klinieken zit ivf achter de nationale daling. "En ik denk dat het nog verder zal beteren", verklaart vruchtbaarheidsspecialist Kevin Doody, voormalig voorzitter van de Vereniging voor Geassisteerde Voortplantingstechnieken (SART), die het rapport over de klinieken publiceerde.

Omdat ivf vaak niet terugbetaald wordt door ziekteverzekering, werd er in het verleden veel gekozen om meerdere embryo's in de baarmoeder te plaatsen. Door onder meer technologische vooruitgang en betere informatieverstrekking lijkt die vraag te dalen. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer