2
AFP

Nobelprijs Geneeskunde voor twee Amerikanen en Brit

De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikaanse wetenschappers William Kaelin en Gregg Semenza, en de Brit Peter Ratcliffe. Dit voor hun ontdekking van moleculaire mechanismen waarmee cellen het zuurstofgehalte waarnemen en zich daaraan aanpassen. Dat heeft het Karolinska-instituut in Stockholm bekendgemaakt.

De drie wetenschappers ontdekten in de jaren negentig van de vorige eeuw hoe cellen de hoeveelheid zuurstof in de buurt 'waarnemen'. "Dat is een mechanisme dat elk aspect van het metabolisme beïnvloedt", zo klinkt het bij de jury. "Van beweging tot de embryonale ontwikkeling tot de immuunrespons.”

Belangrijk voor behandeling tal van ziektes

"De kennis van deze mechanismen is belangrijk voor de behandeling van talrijke ziektes: ze heeft de weg vrijgemaakt voor veelbelovende toepassingen tegen bloedarmoede, kanker, en verschillende andere ziektevormen. Door cellen de indruk te geven dat er te veel of te weinig zuurstof is, kunnen tumoren namelijk afsterven en bloedcellen meer gaan werken.”

Het Nobelprijscomité kon de drie winnaars net voor de bekendmaking contacteren en hen het goede nieuws melden: “Ze waren heel blij deze prijs te delen”, zegt Thomas Perlmann, de secretaris van het comité. “Kaelin was heel blij, bijna sprakeloos”, zo klinkt het. 

De Nobelprijs voor de Geneeskunde is 830.000 euro waard.

2
AFP

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Catherine MISTIAEN

    Proficiat!

Lees meer