2 Johan Neyts.
REUTERS Johan Neyts.

Exclusief voor abonnees

Race naar coronavaccin woedt volop, met opbod aan goed nieuws: “Iedereen gevaccineerd en klaar is Kees? Nee, zo zal het niet zijn”

Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) zoekt met zijn laboratorium volop mee

Tegen het einde van het jaar moet er een vaccin voor 300 miljoen Amerikanen zijn, zegt Trump. Tegen de herfst moet er zelfs eentje zijn voor 68 miljoen Britten, zegt de universiteit van Oxford. Tegen eind 2021 hebben we 1 miljard vaccins, zegt farmareus Johnson & Johnson. De race naar het coronavaccin woedt volop, met een opbod aan Goed Nieuws, want alleen met een vaccin kunnen we terug normaal leven. Maar is dat ook allemaal realistisch?

«Zonder vaccin gaan we nooit meer normaal kunnen leven.» Het is een uitspraak van viroloog Peter Piot, de kersverse Covid-19-adviseur van de Europese Commissie die zélf besmet raakte met het coronavirus. Overál valt ze tegenwoordig, wanneer het in gesprekken gaat over straks, ooit, op een dag terug kunnen leven zoals we deden voor dat vreemde virus alles overhoop gooide. «Met een normaal werkend vaccin zal dat zo zijn, ja», zegt viroloog Johan Neyts. In zijn laboratorium aan het Rega Instituut van de KU Leuven zoekt hij ook naar een vaccin om dat vervelende virus te stoppen. «Ik heb soms ook het gevoel dat mensen héél hard uitkijken naar de dag dat het vaccin er zal zijn. ‘Yes, iedereen gevaccineerd en klaar is Kees’ — dat idee. Nee, zo zal het niet zijn.»

Waarom niet?

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Willy Cornelis

    Hadden wij de vaccinaties niet verplicht op school en overal, dan waren er nu op de wereld alleen nog resistente mensen. Maar wel slechts 1/6e van de huidige bevolking. De rest was al overleden..Een goede zaak.., Hoe je het bekijkt.

  • Alain Maes

    Danny, in 2017-2018 stierven er nog 10000 van de gewone zogezegde griep en was er geen lock down, dus doe even normaal

Lees meer