Drukte aan de kust eind vorige maand.
Florian Van Eenoo Photo News Drukte aan de kust eind vorige maand.

Steeds meer jonge mensen met coronavirus, waarschuwt WHO: “Jongeren zijn niet onoverwinnelijk”

Jonge mensen die nachtclubs en stranden bezoeken, zorgen wereldwijd voor een stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus, zegt de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het aandeel van besmette mensen in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar is gestegen van 4,5 naar 15 procent. 

De WHO analyseerde 6 miljoen infecties tussen 24 februari en 12 juli. In de Verenigde Staten, die in totaal 4,8 miljoen besmette gevallen tellen, en Europese landen zoals Spanje, Duitsland en Frankrijk, en Aziatische landen zoals Japan, zijn veel van de nieuw besmette mensen jongeren.

Heropening van scholen

In de leeftijdsgroep tussen de 5 en de 14 jaar is het aandeel in de besmettingen toegenomen met 0,8 procent tot 4,6 procent. Deskundigen maken zich zorgen dat de heropening van scholen kan leiden tot een verdere toename van het aantal gevallen.

Jonge mensen kunnen besmet zijn, jonge mensen kunnen sterven en jonge mensen kunnen het virus op anderen overdragen

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO-directeur-generaal

Weinig symptomen

Anthony Fauci, de toonaangevende Amerikaanse expert op het gebied van besmettelijke ziekten, drong er vorige maand bij jongeren op aan om afstand te houden, maskers te dragen en mensenmassa’s te mijden. Hij waarschuwde dat mensen zonder symptomen het virus ook zouden kunnen verspreiden. Gezondheidsdeskundigen in meerdere landen hebben aangedrongen op soortgelijke maatregelen, aangezien besmette jongeren weinig symptomen vertonen.

“We hebben dit al eerder gezegd en we zullen het nog eens zeggen: jongeren zijn niet onoverwinnelijk”, aldus WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus vorige week nog tijdens een nieuwsbriefing in Genève. “Jonge mensen kunnen besmet zijn, jonge mensen kunnen sterven en jonge mensen kunnen het virus op anderen overdragen.”

Lees meer