Een gezondheidswerker ontsmet een tafel.
AP Een gezondheidswerker ontsmet een tafel.

Toonaangevend medisch vakblad: “Risico op besmetting via oppervlaktes wordt overdreven”

Het risico dat iemand kan besmet worden met het coronavirus via oppervlaktes, wordt overdreven omdat enkele studies te weinig gelijkenis vertonen met situaties uit het echte leven. Dat schrijft een professor microbiologie van de New Jersey Medical Shool in het toonaangevende vakblad The Lancet.

Algemeen werd aangenomen dat het coronavirus twee à drie dagen kan overleven op plastic of metalen oppervlakken, maar dat de besmettelijkheid na een zevental uur zou verdwijnen. Het coronavirus overleeft daarnaast gemiddeld zo’n drie uur op gladde oppervlakken en materialen zoals deurklinken, leuningen en tafels.

Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde in mei dat het nog altijd niet bewezen is dat mensen besmet kunnen raken door bijvoorbeeld een deurklink, lichtschakelaar of een computerklavier aan te raken. Maar toch raadde ze aan om oppervlaktes steeds te desinfecteren.

Professor microbiologie Emanuel Goldman zet in The Lancet die stelling nu kracht bij. Hij schrijft dat de concentraties virus in enkele onderzoeken veel hoger lagen dan de hoeveelheid druppeltjes in “echte situaties”. 

“De hoeveelheid virus die zich daadwerkelijk op oppervlakken afzet, is kleiner”, aldus Goldman. “Naar mijn mening is de kans op overdracht door levenloze oppervlakken erg klein.” In gevallen waarin een besmet persoon hoest of niest op het oppervlak, en iemand anders dat oppervlak binnen 1 à 2 uur aanraakt na de hoest -of niesbui, is wel nog kans op besmetting.

“Hoewel het desinfecteren van oppervlakken en het gebruik van handschoenen goede voorzorgsmaatregelen zijn, vooral in ziekenhuizen, geloof ik dat oppervlakten die gedurende enkele uren niet in contact zijn geweest met een geïnfecteerde drager geen meetbaar risico op overdracht inhouden”, schrijft Goldman ook nog.

Lees ook: 

INTERVIEW. Marc Van Ranst: “De kans is zeer reëel dat dit virus elk jaar van de herfst tot de lente opduikt” (+)

TIJDLIJN. Hoe een ‘mysterieuze longziekte’ in 111 dagen de wereld veranderde (+)

“Corona-achtig virus werd al in 2013 naar Wuhan gestuurd”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Schauvliege

    Sedert het begin dan de coronacrisis heeft nog geen enkele viroloog zich uitgelaten over de besmettelijkheid van het virus via verse levenswaren, vb vers vlees,charcuterie (dit wordt eerst op de hand gelegd vooraleer men het op het papiertje deponeert), kazen, enz. En nu rijst er ook de vraag over de besmettingsgraad via spoelwater in cafés en pubs gezien die mensen geen apparatuur hebben om die glazen met veel detergenten aan 60 graden te wassen. Maar geen viroloog te horen ... Enige reden ?

  • Gino Denil

    En weet men hoeveel virus men moet binnen krijgen om besmet te geraken. Gezien de zeer snelle vermenigvuldiging - tientallen keren sneller dan SARS - zijn er dat misschien wel heel weinig. Door die snelheid krijgt het lichaam ook weinig tijd om afdoend te reageren. Het enige wat wetenschappelijk vast staat is dat het zich in korte tijd heel snel kan verspreiden. En dat de landen met de strengste maatregelen en massale desinfectie het minst aantal doden en besmettingen hebben.

Lees meer