Viroloog Marc Van Ranst
VTM NIEUWS Viroloog Marc Van Ranst

Van Ranst: “Wie corona heeft gehad en antistoffen heeft opgebouwd, is wellicht maar tijdelijk beschermd”

Ben je van Covid-19 genezen? Dan heb je voldoende antistoffen gekregen om niet opnieuw besmet te raken met het coronavirus. Maar dat is wellicht maar tijdelijk, zei viroloog Marc Van Ranst vandaag in De Ochtend op Radio 1.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Antistoffen blijven nog een tijd in je bloed na een coronabesmetting, waardoor je niet opnieuw besmet kan raken. Maar volgens viroloog Marc Van Ranst is die bescherming niet permanent. Hij vergelijkt het coronavirus met andere virussen, zoals de griep: “Wanneer je dit jaar de griep gehad hebt, dan zal je, wanneer je hetzelfde virus tegenkomt volgend jaar, nog wel beschermd zijn en het jaar daarna wellicht ook nog, maar vanaf dan ben je opnieuw vatbaar”, aldus Van Ranst. Bovendien blijf je ook vatbaar voor varianten op het virus.

Als het virus straks verdwijnt, zal het meer dan waarschijnlijk terugkomen

Marc Van Ranst

Wanneer de curve straks afvlakt, verdwijnt het coronavirus dus niet voorgoed. “Als het virus straks verdwijnt, zal het meer dan waarschijnlijk terugkomen”, zegt Van Ranst. “Deze virussen zijn notoir seizoensgebonden. Dat betekent dat ze elk jaar op hetzelfde moment weer opduiken. We zien dat ook met de vier andere coronavirussen, die veeleer verkoudheden veroorzaken.”

Enkel vaccin kan oplossing brengen

Wanneer kunnen we het coronavirus dan echt uit ons leven verbannen? Pas wanneer er een vaccin ontwikkeld is, zegt Van Ranst. “We zullen opnieuw de tijd moeten rekken totdat er een vaccin komt, zodat het behapbaar blijft voor de ziekenhuizen.” 

Het zal nog zeker meer dan een jaar duren voor er een vaccin beschikbaar is.

Lees alles wat je moet weten over het coronavirus in ons dossier.

Lees ook:

“We hebben de snelheid onderschat”: alles wat we nu écht weten (en wat nog niet) over Covid-19 (+)

De dagboeken van vijf West-Vlaamse helden: “Die blik in de ogen van de mensen als je binnenstormt bij een MUG-interventie, dat is doodsangst” (+)

77 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Lavinia Popovici

    Roemenië heeft het vaccin tegen coronavirus. het Oncogen instituut in Timisoara voert de tests al uit!

  • Leslie Depessemier

    @ Ronald Daens. Proficiat man da’s klare taal! Ben het volledig met je eens! Nu hopen dat dit ook doordringt bij de rest van de bevolking!

Lees meer