2 Bij Apotheek Orion in Amersfoort kunnen klanten de bijsluiter van hun medicijnen lezen met behulp van een schermpje. Het is onder meer ontwikkeld voor laag geletterden en anderstaligen. Op de foto is personeel bezig het schermpje te installeren.
Marcel van den Bergh Bij Apotheek Orion in Amersfoort kunnen klanten de bijsluiter van hun medicijnen lezen met behulp van een schermpje. Het is onder meer ontwikkeld voor laag geletterden en anderstaligen. Op de foto is personeel bezig het schermpje te installeren.

Exclusief voor abonnees

Vergeet de bijsluiter: hoe video's het gigantische probleem van verkeerd medicatiegebruik kunnen aanpakken

Video’s als vervanger van de bijsluiter kunnen het gigantische probleem van verkeerd medicatiegebruik aanpakken. In Nederland kunnen apothekers de inzet ervan vergoed krijgen, maar experts waarschuwen voor te hoge verwachtingen.

Zo’n bijsluiter, dat is niks voor mevrouw Van Loenen. Het papier is te kreukelig, de letters zijn te klein, de woorden zijn te moeilijk. "Dat is gewoon een leerprobleem van mij. Ik kan wel wat lezen, maar die ingewikkelde woorden sla ik meestal over", vertelt ze aan de telefoon. Onhandig, nu ze nieuwe bloedverdunners moet slikken. Natuurlijk heeft de apotheker een en ander uitgelegd toen ze de medicatie ophaalde, maar aan de balie "is het meestal druk, en je verstaat wel wat, maar de helft vergeet je weer".

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer