EPA

Waarschuwende woorden of walgelijke foto: wetenschappers pleiten voor boodschap op élke sigaret

Wie vandaag een sigarettenpakje koopt, krijgt daar de ‘informatieve’ – vaak gruwelijke - foto voor niets bij. Op die manier worden rokers gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen. Gezondheidswetenschappers in Australië willen nu nog een stap verder gaan en pleiten voor afzonderlijke boodschappen op élke sigaret.

Dat schrijven de wetenschappers van de Australische James Cook University in Queensland in een nieuwe studie die duidt dat het effect van de gezondheidswaarschuwingen op sigarettenpakjes te bescheiden is. “Zodra het pakje opgeborgen wordt, verliest het immers zijn schokwaarde”, zo stelt hoofdonderzoeker Aaron Drovandi.

Daarbij worden dezelfde foto’s en waarschuwende teksten keer op keer gebruikt: “Rokers bekijken ze honderden tot duizenden keren per jaar”. “Ze zijn effectief, maar zouden regelmatig vernieuwd of bijgewerkt moeten worden.” Tenslotte neemt de impact af door gewenning.

Afzonderlijke boodschappen 

Maar wat werkt dan wel? Dat vroegen de onderzoekers aan 2.000 personen, rokers en niet-rokers. De neutrale pakjes -walgelijke foto’s incluis – hebben volgens de respondenten wel degelijk een effect en dienen behouden te worden, zo stellen de onderzoekers. Dat is goed nieuws, want in België zullen tabaksproducten vanaf 1 januari 2020 allemaal in hetzelfde neutrale pakje verpakt worden.

15.000 doden

Minder goed nieuws: het effect van zo’n neutraal pakje blijkt onvoldoende. Roken blijft de belangrijkste doodsoorzaak in Australië, met jaarlijks zo’n 15.000 doden. Nog beter zou dan een individuele boodschap op elke afzonderlijke sigaret zijn. Van de hoge kostprijs van het tabaksproduct, het telefoonnummer van een stichting die helpt bij het stoppen met roken (zoals Tabakstop) of een symbolische aftelklok die aangeeft hoeveel minuten men minder lang zal leven door te roken:  de boodschappen kunnen erg uiteenlopend zijn. Het effect zou “dubbel zo groot zijn” als de gezondheidswaarschuwingen op de pakjes.

Of men in Australië aan de slag zal gaan met de adviezen van de wetenschappers is nog maar de vraag. Voor tabaksfabrikanten zou het behoorlijk moeilijk zijn elke sigaret te voorzien van zo’n waarschuwing. Dat geven de onderzoekers zelf ook toe. “Het is een uitdaging, maar sigarettenpakjes met gezondheidswaarschuwingen bestonden vroeger ook niet. Als we samen aandringen voor een waarschuwing op elke afzonderlijke sigaret, lukt het ons misschien wel.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hakim Elm

    Iedereen is tegenwoordig een wetenschapper. We moeten de lengte van de sigaretten halveren en na een paar jaar terug halveren, voila ik ben een wetenschapper. Een echte wetenschapper gaat een manier vinden om mensen te helpen stoppen met roken.

  • Rudolf Jacobs

    waarom de staat niet aanpakken ,voor het geven van tabak invoer vergunningen,als je weet dat van een pakje sigaretten 3/4 naar de staat vloeit en zij dus verantwoordelijk is voor het ziek maken van de bevolking.

Lees meer