ANP

Wat doet cafeïne precies met onze hersenen?

Wie een kop koffie drinkt, kan er weer even tegenaan. Maar wat cafeïne precies in de hersenen doet, is pas onlangs duidelijk geworden.

Even goed wakker worden of ervoor zorgen dat je weer alert bent tijdens een dipje op het werk, een kop koffie kan daarbij helpen. Dat is op zichzelf niets nieuws, maar welke processen in de hersenen cafeïne in gang zetten, was tot voor kort niet bekend. “Dat vonden wij opvallend,” zegt neurowetenschapper Amber Kerkhofs, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 

Samen met Nederlandse collega's en collega's van de universiteit van Coimbra in Portugal onderzocht Kerkhofs het effect van cafeïne. “We weten al langer dat cafeïne het slaapmolecuul adenosine tegenwerkt. Cafeïne zorgt er dus voor dat we minder moe en alerter worden. Maar we wisten nog niet hoe dat precies in de menselijke hersenen werkt.”

Je hebt 18% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

  • Onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Bern Vermeulen

    De strafste espresso net voor het slapen houdt mij niet wakker, de gewone kop koffie 's morgens maakt mij wakker dus ik ben blijkbaar een uitzondering.

  • Jos Dupont

    Koffie ! Gemakkelijk meer dan een liter per dag , ik heb daar geen last van . Maar een energie drankje voor het slapen gaan is iets anders .

Lees meer