Henk Deleu

Wetenschappers delen nieuwe theorie: kunnen mondmaskers helpen bij het opwekken van een immuunrespons tegen het coronavirus?

Nu de wereld vol spanning uitkijkt naar een potentieel vaccin tegen het coronavirus, suggereren sommige wetenschappers dat een andere tactiek mensen immuun kan maken voor Covid-19, namelijk door mondmaskers te dragen. Ze omschrijven hun theorie in een commentaarstuk dat werd gepubliceerd in het vaktijdschrift New England Journal of Medicine.

Mondmaskers die mensen immuun maken voor een virus? Wetenschappers baseren zich voor hun idee op variolatie, een voorouder van de hedendaagse vaccinaties. Het komt er bij variologie op neer dat een persoon opzettelijk, en slechts in lichte mate, wordt blootgesteld aan een virus opdat deze een beschermende immuunrespons opwekt. Mondmaskers zouden iets soortgelijk doen: ze kunnen de drager ervan aan een zeer kleine hoeveelheid vochtpartikels met het virus blootstellen, net genoeg om een immuunrespons op te wekken.

Wie een mondmasker correct draagt, komt niet in aanraking met grote hoeveelheden van het coronavirus - dat zich verspreidt via microdruppels of aerosolen in de lucht. Het kleine aantal aerosolen dat toch kan doordringen, kan de aanmaak van antistoffen in het menselijk lichaam stimuleren waardoor een persoon immuun kan worden voor Covid-19.

“Je kan besmet zijn met het virus maar asymptomatisch (zonder ziekteverschijnselen, red.) reageren”, aldus Monica Gandhi, infectioloog aan de University of California. “Als we het aantal asymptomatische reacties met behulp van mondmaskers kunnen opdrijven, is dat misschien een manier om de bevolking te ‘varioleren’”.

Variolatie versus vaccins

De wetenschappers benadrukken evenwel dat het niet de bedoeling is dat mensen zich opzettelijk blootstellen aan het virus: “Dat is helemaal geen aanbeveling”. De theorie moet immers nog bewezen worden met gefundeerd wetenschappelijk onderzoek, én zal vaccins nooit kunnen vervangen.

Lees ook:

Marc Van Ranst wil af van absurde regels en pleit voor uniform ‘mondmaskerverkeersbord’ (+)

Belg zit mee aan het roer bij ontwikkeling coronavaccin: “Zodra we groen licht krijgen, kan inenten beginnen” (+)

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nick Lersberghe

    @Luigi Driussi Daar dragen ze die ook tegen luchtvervuiling. Zonder de aanwezigheid van een virus maakt het niet uit of je sowieso al een masker draagt of niet.

  • Juliette Francois

    Met andere woorden, maskers houden geen virussen tegen en dit is een manier om te vergoelijken...

Lees meer