Foto ter illustratie
Getty Images Foto ter illustratie

Wetenschappers ontdekken nieuwe en zeldzame variant hiv

Voor het eerst in negentien jaar heeft een team wetenschappers een nieuwe hiv-stam ontdekt; het virus dat de dodelijke ziekte aids veroorzaakt. Dat meldt CNN.  

De soort maakt deel uit van dezelfde virus-subtypen die de laatste decennia verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde pandemie, stelt Abbott Laboratories, dat het onderzoek samen met de Universiteit van Missouri (Kansas City) heeft uitgevoerd. 

het hiv-virus heeft verschillende subtypen of stammen, en net als andere virussen kan het in de loop der tijd veranderen en muteren. Het is zeer belangrijk dat wetenschappers deze ontwikkelingen volgen zodat tests erop aangepast kunnen worden. 

Bang voor deze nieuwe variant hoeven we volgens de experts niet te zijn. De huidige behandelingen tegen hiv zijn volgens hen effectief bij deze soort. Daarnaast zou het gaan om een uitermate zeldzame variant. Het identificeren van een nieuwe stam geeft een vollediger beeld van hoe het virus evolueert. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie leven wereldwijd zo’n 37,9 miljoen mensen met hiv (2018).

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nick Lersberghe

    @Catherine MISTIAEN Door de korte levensduur van een enkel virus en de hoge mutatiegraad evolueren virussen snel. De richting is: beter en werkend. Hier zit geen intelligentie achter, noch is er een doel. Als iets beter werkt, zal die mutatie overheersen. Je leest best eens wat meer over hoe natuurlijke selectie werkt. Het is makkelijk om te denken dat er een einddoel is. Dit is er niet. Zolang de omgeving verandert of het kan beter, zal het zo zijn.

  • Catherine MISTIAEN

    "Hoe het virus evolueert ...". Een virus dat blijkbaar zelfstandig in een bepaalde richting evolueert, en als een vijand, de verdediging van de mens weet te omzeilen. Is dit blinde chaos van dit virus, of zit er logica en intelligentie in? Wélke logica, en in welke richting gaat dit virus dan evolueren, met welk doel??

Lees meer