Ter illustratie
Getty Images/iStockphoto Ter illustratie

WHO pleit voor meer preventiemethoden: iedere 40 seconden een zelfdoding

Iedere 40 seconden berooft iemand zich van het leven. Zelfdoding kost daarmee volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meer levens dan oorlogen, borstkanker, moorden of malaria. Daarom roept de organisatie op tot het integreren van bewezen zelfmoordpreventiemethoden in nationale gezondheids- en onderwijsprogramma’s. 

Jaarlijks verliezen gemiddeld zo'n 800.000 mensen het leven door zelfdoding, meldt de organisatie. Het is de tweede doodsoorzaak onder jongeren van 15 tot en met 29 jaar, na verkeersongevallen. Ook is meer dan de helft van de slachtoffers jonger dan 45.

Gemiddeld pleegde in 2016, het laatste jaar waar cijfers over beschikbaar waren, 10,5 op de 100.000 mensen zelfmoord. De verschillen tussen landen zijn groot. Guyana staat bovenaan de lijst, met ruim 30 slachtoffers per 100.000 inwoners. Daarna volgt Rusland.

"We roepen alle landen op bewezen zelfmoordpreventiemethoden op te nemen in hun nationale gezondheids- en onderwijsprogramma's", zegt WHO-hoofd Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ook zou het vaak effectief zijn om de toegang te beperken tot pesticiden die worden gebruikt door mensen die zichzelf willen vergiftigen.

Ook het Europese statistiekbureau Eurostat heeft cijfers gepubliceerd. EU-lidstaten maakten melding van 53.500 zelfdodingen in 2016. Dat was ongeveer 1 procent van het totale aantal bekende sterfgevallen.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    Vlaanderen als koploper..prestatiedruk,mensen die het rustiger willen doen worden opgejaagd,economie boven welzijn..zolang het dogma 'economische groei' blijft gehanteerd worden,verwacht ik geen verandering.

  • Dominique Hermys

    Als ze zelfmoord willen plegen doen ze dat toch vroeg of laat. Mijn zus was terminaal depressief op haar 48ste. 15 jaar geleden. Ze had al een keer geprobeerd om uit het leven te stappen. De 2e keer had ze alles goed voorbereid en was weg. Het was wat ze wou. Ze was echt ongelukkig.

Lees meer