2 Roos (links) en Lotte Klaver
Annaleen Louwes Roos (links) en Lotte Klaver

Exclusief voor abonnees

Zussen Lotte en Roos zullen doof en blind worden, maar: “We zijn níet ziek”

De zussen Lotte (20) en Roos (18) Klaver hebben het syndroom van Usher, waardoor ze doof en blind zullen worden. Ze werden twee jaar gevolgd voor de documentaire Voor het donker wordt. “Alles wat ik wil doen, doe ik nu.”

In restaurant Eerste Klas in het Amsterdamse Centraal Station is de vrijdagmiddagborrel in volle gang, er wordt luidkeels gelachen, glazen worden geklonken en de witte kaketoe op de bar krijst regelmatig oorverdovend. Misschien toch niet helemaal de juiste plek voor een gesprek met twee zusjes die slecht kunnen horen en zien, maar ze lijken weinig last te hebben van het rumoer. 

Lotte en Roos Klaver zijn slechthorend geboren en dragen al hun hele leven een gehoorapparaat. Drie jaar geleden werd bekend dat ze het syndroom van Usher hebben, wat betekent dat ze langzaam helemaal doof en blind worden. Hun leven werd twee jaar vastgelegd voor de 3Doc Voor het donker wordt, die vanavond op televisie komt. 

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kristof Engelen

    Heel sterk er uit komen met julie twee find ik moedig

  • Henri Troyat

    Vrouwen kunnen doorgaans sterker met dergelijke verschrikkelijke dingen omgaan dan mannen. Veel sterkte meisjes, jullie zijn een steun voor vele andere sukkelaars.

Lees meer