Imogen Napper

“Biologisch afbreekbare” zakjes overleven zo maar even drie jaar in de natuur

Plastic zakjes die zogenaamd ‘biologisch afbreekbaar’ zijn, blijven intact en zelfs perfect bruikbaar na drie jaar in de zee of de grond. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Plymouth gepubliceerd in Environmental Science and Technology.

Plasticvervuiling en de impact daarvan op het milieu heeft geleid tot een groei in biologisch afbreekbare en composteerbare opties. Maar vormen die echt een milieuvoordeel tegenover gewone plastic?

De studie van Plymouth University testte voor het eerst hoe composteerbare zakken, twee types van biologisch afbreekbare zakken en gewone plastic zakken over de jaren heen ‘overleven’ in de natuur. De zakken werden telkens blootgesteld aan drie natuurelementen: ze gingen drie jaar in het water, drie jaar onder de grond en lagen drie jaar in open lucht. Het opvallende resultaat: geen enkele van de zakken was in drie jaar tijd volledig vergaan in alle omgevingen. Vooral onder de grond en in het water bleken de zakken bijzonder weerbaar.

Zelfs geen scheurtje

De composteerbare zak deed het in een wateromgeving een pak beter dan de biologisch afbreekbare zak. Na drie maanden in zee was die volledig verdwenen. Onder de grond composteerde hij na 27 maanden. Biologisch afbreekbare zakken die onder de grond of in zee lagen, waren na drie jaar tijd nog altijd niet verdwenen. Integendeel, ze waren gewoon bruikbaar en konden zonder problemen nog gewicht dragen. Zonder zelfs maar een scheurtje.

“Het is ongelofelijk dat die zakken gewoon een lading boodschappen kunnen dragen”, stelt onderzoeksleider Imogen Napper. “Ik stond versteld. Als je iets ziet dat als ‘biologisch afbreekbaar’ gelabeld is, dan denk je automatisch dat het sneller zal afbreken dan gewone plastic zakken. Maar – toch minstens voor een periode van drie jaar – toont ons onderzoek aan dat dit niet altijd het geval is.”

“Misleid”

“Dit doet de vraag rijzen of het publiek misleid wordt”, voegt professor Richard Thompson, hoofd van de International Marine Litter Research Unit van de universiteit, toe.

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lore Kluwer

    Heel dat gedoe met te betalen winkelzakken is een lucratief handeltje voor de winkels. Meer niet. Als winkels zo inzitten met het milieu, zouden ze perfect gratis papieren zakken kunnen geven. Die zouden sowieso recycleerbaar zijn.

  • Gerda Vetmuylle

    In België bestaat een uniek bedrijf gespecialiseerd in het maken van afbreekbaar zakken , en het is zelfs geen plastiek, het lijkt er op. Hun materialen zijn binnen enkele maanden volledig afgebroken in het milieu. Maar ze krijgen niet de nodige aandacht. Jammer.

Lees meer