3 Octavia Darko
Wannes Nimmegeers Octavia Darko

Exclusief voor abonnees

“Gefeliciteerd zonder je rijbewijs”: waarom jongeren dat roze papiertje minder belangrijk vinden

Een rijbewijs halen anno 2019? Een groeiende groep jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar ziet er het voordeel niet langer van in. Te duur, slecht voor het milieu en overbodig als je in een stad woont. “Bij de jongste generatie is het bijna een statement om géén rijbewijs te halen.” 

Jongeren hechten steeds minder belang aan dat officiële roze kaartje in de portefeuille waarmee ze de baan op mogen, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de FOD Mobiliteit. In 2018 reikte de dienst 111.991 rijbewijzen uit, een daling van 18% in vergelijking met 2010. De grootste daling situeert zich bij de jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar. Acht jaar geleden haalden nog bijna 125.000 mensen uit die leeftijdscategorie een rijbewijs, vorig jaar waren dat er slechts 101.000. 

Je hebt 12% van dit artikel gelezen

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Pieter Verhulst

    Jongeren denken vaak nog altijd dat ze een job gaan vinden naast de deur. Zij die verder leren hopen een job te vinden in de stad waar ze studeren en dat kan ook vaak. Maar de meerkost van een woning, of studio daar, daar kan je al wat wagens van kopen en onderhouden. Nu anderzijds is tijd een van de belangrijkste dingen in het leven. Ik zit alle dagen 3u in de wagen voor mijn job, als jonge gast ok, maar met ouder worden een aanslag op je gezondheid, 13u van huis om 9u te werken.

  • Peter Buyck

    Gefeliciteerd met geen rijbewijs na opleiding verpleegkunde. Een job als thuisverpleegkundige mag je vergeten. Nachtdiensten of vroeg beginnen? Dan zou ik naast het ziekenhuis moeten wonen. Slimme zet van deze generatie.

Lees meer