Het is niet de eerste keer dat Brabeck controverse uitlokt.
PHOTO_NEWS Het is niet de eerste keer dat Brabeck controverse uitlokt.

"Klimaatverandering maakt deel uit van een natuurlijke cyclus"

Volgens Nestlé-voorzitter Peter Brabeck is de uitstoot van broeikasgassen door mensen niet de hoofdoorzaak van de klimaatverandering. Dat verklaarde hij aan de krant The Guardian op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Het is niet de eerste keer dat Brabeck zich aan controversiële uitspraken waagt.

Volgens Brabeck gaat de aarde door een zoveelste natuurlijke cyclus en waarschuwt hij dat de mensheid geen God moet proberen spelen door de opwarming tegen te houden. Hij verklaart dat de focus moeten liggen op het aanpassen van de mensheid aan het veranderende klimaat.

"Klimaatverandering is een intrinsiek onderdeel van de ontwikkeling van de aarde. Er zijn altijd al klimaatveranderingen geweest en dat zal in de toekomst ook zo zijn", verklaart hij. Brabeck geeft toe dat de uitstoot van CO2 een factor is in de opwarming van de aarde, maar zegt dat dit enkel een natuurlijk fenomeen versnelt.

Aanpassing
"Ik denk dat het fout is om vandaag te zeggen dat we de klimaatverandering zullen stoppen", verklaart Brabeck. "Het is niet de natuurlijke aanpak. Wel moeten we rekening houden met de snelheid waarmee het klimaat verandert en ervoor zorgen dat we even snel aanpassen."

Zijn uitspraken zullen wellicht niet goed overkomen bij Nestlé. José Lopez, globaal directeur van het bedrijf, probeert al langer het bedrijf een groener imago te bezorgen.

Niet de eerste keer
Vorig jaar zorgde Brabeck al eens voor controverse. Toen werd hij door een aantal ngo's ervan beschuldigd toegang tot drinkwater te willen privatiseren. De verkoop van drinkwater, zo redeneerde hij, zou beter door de vrije markt geregeld worden.

Op Davos weerlegde hij nogmaals die beschuldigingen. "Ze gebruikten een oude video van 2005 en knipten die op een manier die voor hen het beste uitkwam. Dat ik ooit zou gezegd dat water geen mensenrecht is, is de grootste leugen die ik ooit heb gehoord."

Lees meer