“Schuif de klimaatpatat niet door", luidt de conclusie van het rapport van de Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen.
Photo News “Schuif de klimaatpatat niet door", luidt de conclusie van het rapport van de Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen.

"Schuif de klimaatpatat niet door”

Werkgevers, elektriciteitsproducenten, vakbonden en milieuorganisaties vragen in een gezamenlijk rapport aan de Vlaamse regering om de financiering van de klimaattransitie niet door te schuiven naar toekomstige generaties. Dat schrijft De Standaard op haar website. Het rapport, dat opgesteld is door de Sociaaleconomische Raad van Vlaanderen (SERV), komt op een moment van ernstige twijfels over de belofte van de Vlaamse regering om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent te doen dalen. 

De werkgeversorganisatie Voka, de federaties van energieproducenten Febeg en ODE, Fluvius, de vakbonden en milieubeweging BBL roepen daarom op om de nodige investeringen nu te doen en niet verder uit te stellen. “Dat is niet verstandig omdat de budgettaire ruimte in de toekomst niet groter zal worden. Integendeel”, schrijven de experts die zich verenigd hebben in de zogenaamde Stroomgroep Financiering. Ze vrezen dat onder meer de vergrijzing de financiering van klimaatbeleid almaar lastiger zal maken.

Het gaat om hoge bedragen. Ruwe schattingen hebben het over 6 tot 13 miljard euro extra investeringen per jaar die nodig zijn om Vlaanderen klimaatbestendig te maken. Een deel daarvan zijn privé-investeringen, die kunnen worden gestimuleerd door bijvoorbeeld strengere uitstoot- of isolatienormen op te leggen aan gezinnen of bedrijven.

De rest moet van de overheid zelf komen. Ook de investeringsnoden van scholen, wegen, openbaar vervoer of energie-infrastructuur lopen in de miljarden euro. Financiële steun voor kwetsbare gezinnen bij de renovatie van hun woning -essentieel om de klimaatdoelen te halen- kan alleen 3 tot 6 miljard euro per jaar kosten. Om daarin te slagen zonder de Vlaamse schuld te doen ontsporen, moeten de energie- en woonpremies veel meer gericht worden op wie ze echt nodig heeft.

20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Maerten

    Vladimir,het is uiteraard comfortabeler om niets te doen.Ik lees ook wetenschappers die de kleine ijstijd voorspellen,maar voegen er gelijk aan toe dat deze keer deze kleine ijstijd niet kan plaatsvinden,net omdat de t°-stijging door broeikasgassen de afkoeling helemaal overtreft ondanks het huidige zonneminimum. Leren begrijpend lezen is duidelijk niet uw beste kant of is het eerder..SELECTIEF lezen?

  • Jan Verstrepen

    Zeker moet iets gedaan worden maar daar waar het meer dan nodig is in landen die je niet mag vernoemen en pas op dat je je hele industrie niet om zeep helpt, milieu is ook een wapen van de concurrentie.

Lees meer