4 Greta Thunberg.
AFP Greta Thunberg.

‘Time’ roept Greta Thunberg uit tot persoon van het jaar: “Zelfs landen die deelnemen aan klimaattop plegen bedrog”

Het prestigieuze tijdschrift ‘Time’ heeft Greta Thunberg (16) uitgeroepen tot ‘persoon van het jaar’. De jonge klimaatactiviste roept met haar acties zowel respect als afkeer op. Net vandaag beschuldigde de 16-jarige Zweedse de meest ambitieuze landen op de klimaattop in Madrid nog van bedrog. Ze gelooft niet dat wereldleiders de strijd tegen klimaatopwarming ten volle willen aangaan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Thunberg werd het icoon van een generatie, een krachtige stem die waarschuwt voor de grootste uitdaging van onze planeet”, legt het magazine uit. “Ze is niet de leider van een politieke partij of een belangengroep. Ze is niet de eerste om alarm te slaan en ze is ook niet de persoon met de meeste wetenschappelijke getuigschriften. Ze is een gewone tiener die de moed vond om de waarheid te spreken voor het oog van de machthebbers. Ze werpt licht op een abstract gevaar en legt dapper uit wat er op het spel staat.”

4 Greta Thunberg.
EPA Greta Thunberg.

Tijdens een evenement dat vandaag door de VN in Madrid georganiseerd werd, haalde Thunberg nogmaals hard uit. "Een handvol rijke landen heeft beloofd om de broeikasuitstoot met enkele procenten te verminderen of om in een of ander jaar klimaatneutraliteit te bereiken”, klonk het. “Dat lijkt op het eerste gezicht indrukwekkend, maar dat getuigt niet van leiderschap. Er wordt geen nieuwe weg ingeslagen, het is eigenlijk puur bedrog.”

“De meeste van hun beloftes houden immers geen rekening met de luchtvaart, de scheepvaart en de import of export van goederen. Ze kunnen daarentegen wel hun uitstoot compenseren door geld te geven. Deze COP-conferentie is een goed excuus geworden voor veel landen om hun onvermogen onder tafel te vegen en om geen kleur te hoeven bekennen over hun ambities", concludeerde Thunberg. 

4
Time Magazine

"Er zijn landen die handige trucs bovenhalen om maar niet echte actie te moeten ondernemen. En dan wordt er soms nog geweigerd om te betalen voor de landen die nu al getroffen zijn door klimaatrampen. Hoe kunnen jullie dat laten gebeuren zonder kwaad te worden?", besloot ze. 

Net voor Thunberg aan het woord kwam, had de directrice van Greenpeace International haar woede al tot uiting laten komen. In 25 jaar tijd is de kloof tussen de COP en de buitenwereld volgens haar nooit zo groot geworden. "De oplossingen liggen voor het grijpen", zei Jennifer Morgan. "Maar waar zijn de kampioenen? Waar zijn de echte leiders? Waar zijn de volwassenen in deze zaal? Het zijn donkere dagen voor de klimaatpolitiek. Het hart van het Akkoord van Parijs klopt nog, maar zéér zwak.”

4 Ook onze minister van Milieu Marie-Christine Marghem gaf vandaag een speech in Madrid.
BELGA Ook onze minister van Milieu Marie-Christine Marghem gaf vandaag een speech in Madrid.

65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cee Wee

    The power of social media, meer niet. Ik braak van die wereldverbeteraars. Denken dat ze het warm water uitgevonden hebben. Binnen 50 jaar duikt er wel weer ergens anders een Gretatje of een Anunatje op die denkt dat de nulmeridiaan door haar gat loopt.

  • Pieter De Ruyter

    Leg mensen een CO2 quota op,en laat ze kiezen of ze zich daaraan willen houden.Wie er zich niet aan houdt gelooft toch niet in opwarming.Als de oogsten dan mislukken geven we natuurlijk het voedsel aan de believers,als er overstromingen zijn dan mogen de slachtoffers die wel co2 neutraal leefden hun tentje inruilen voor het huis van een vervuiler,lijkt mij meer dan fair.

Lees meer