EPA

"Veel grotere hoeveelheden plastics op oceaanbodem dan aan oppervlak”

De hotspots op zeeën en oceanen waar plastic samendrijft of aanspoelt geven volgens waterbouwkundig ingenieur Erik Toorman (KU Leuven) een vertekend beeld van de aanwezigheid van plastics. "Je vindt plastics immers ook terug op de oceaanbodem en zelfs in veel grotere hoeveelheden dan aan het oppervlak", aldus Toorman die betrokken is bij het Europees onderzoeksproject WEATHER-MIC over de aanwezigheid van microplastics in de Baltische Zee. 

"Je zou verwachten dat plastics met hun lage dichtheid aan het wateroppervlak blijven drijven omdat het licht materiaal is. Het dalen is onder meer te wijten aan biofilms die ontstaan wanneer algen en bacteriën plastics gebruiken als ondergrond om kolonies te bouwen waarop weer andere levensvormen zich hechten", aldus Toorman in de Campuskrant van de KU Leuven. Een andere reden dat de microplastics dalen is dat ze terechtkomen in de voedselketen van vissen. "Het merendeel wordt uitgescheiden en ook die keuteltjes komen op de zeebodem terecht". 

De gezondheidsrisico's van de microplastics die in de voedselketen terechtkomen blijven volgens de hoogleraar geringer dan gedacht. "Ecotoxicologische experimenten tonen aan dat de plastic deeltjes op dat vlak helemaal niet zoveel schade veroorzaken als verwacht. Het percentage van sterfte door plastic bij dieren is klein ten opzichte van andere doodsoorzaken". Voorman waarschuwt er ook voor dat de aandacht voor microplastics de aandacht voor andere problemen niet mag doen verslappen. "De concentraties van bijvoorbeeld zware metalen of pcb's die je in slib kunt vinden zijn veel zorgwekkender". 

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • WILLY ZACHEL

    De oceanen zijn reeds gedeeltelijk vernietigd en zullen uiteindelijk totaal vernietigd worden door plastic afval die er word in gestort binnen 20 jaar zwemt er geen enkele vis meer in rond ! en terwijl wij hier zo onnozel zijn om plastic rietjes te verbieden gooien ze in azie en china miljoenen tonnen plastic afval in de zee Dat nog gaan opkuisen is gewoon onmogelijk !

  • Lieven Vermandere

    Ik heb er rondreis door Azië opzitten en kan met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen uit welke hoek die plastiekbrei komt. Wat ik daar heb gezien tart alle verbeelding. Anuna en co zouden daar eens een kijkje moeten nemen. We kunnen hier nog lang wattestaafjes en rietjes verbieden...het zal geen moer helpen.

Lees meer