ANP XTRA

"Windmolens op zee kunnen stroomverbruik in heel Europa en VS dekken”

Het aantal windmolens op zee zal de komende twintig jaar spectaculair toenemen. Dat zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een nieuw rapport. De capaciteit van offshore windmolens zou mogelijk vervijftienvoudigen tegen 2040 en de offshore windenergie kan een industrie van 1 biljoen dollar worden, luidt het.

"Offshore windenergie is momenteel goed voor slechts 0,3 procent van de globale stroomproductie, maar het potentieel is enorm", zegt IEA-directeur Fatih Birol. "Steeds meer van dat potentieel komt binnen handbereik, maar er rest overheden en de industrie nog veel werk om er een pijler van te maken in de transitie naar hernieuwbare energie."

In theorie kan offshore windenergie dankzij onder meer drijvende turbines, die nog verder op zee kunnen, en dalende kosten voldoen aan de vraag van verscheidene belangrijke elektriciteitsmarkten, "waaronder Europa, de Verenigde Staten en Japan", klinkt het.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Verbelen

    Ik snap het niet 0.3% x 15 is nog maar 4,5%, hoe vullen we de rest in om het stroomverbruik in heel Europa en VS te dekken? Windmolens doen er 1,5 jaar over voor ze hun eerste winstgevende kilowatt produceren, het zijn niet enkel de kosten van zo'n molen, ook de bekabeling aanleggen en de transformatoren naar het net moet mee in rekening gebracht worden.

Lees meer