Een boorplatform. Archiefbeeld.
getty Een boorplatform. Archiefbeeld.

12.000 liter olie in Atlantische Oceaan gelekt na incident op Canadees boorplatform van ExxonMobil

Ongeveer 12.000 liter olie, gemengd met water, is gisteren in de Atlantische Oceaan terechtgekomen na een incident op een boorplatform van ExxonMobil in de buurt van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. Dat heeft de Amerikaanse olieproducent bekendgemaakt.

Dat is de schatting "op basis van een controlevlucht" die is uitgevoerd boven de olievlek, verklaart HMDC, een consortium dat het platform Hibernia uitbaat, dat deels in handen is van ExxonMobil.

De olievlek strekte zich vandaag uit "op ongeveer een afstand van 3 nautische mijlen", wat neer komt op 5,6 kilometer, op 328 kilometer ten westen van Saint John's, de hoofdstad van de provincie Newfoundland en Labrador. De vlek drijft verder richting het oosten met een snelheid van zo'n 2 kilometer per uur. Een deel van het goedje zou al in de zee verdwenen zijn.

Er is beslist om de productie op het boorplatform "tijdelijk en preventief" stil te leggen. Ook werd een onderzoek geopend.

Bedreigde walvissoorten in het gebied

Dit deel van de Atlantische Oceaan is de habitat van verschillende bedreigde walvissoorten. Volgens het consortium zijn experten ingeschakeld die op zee en in de lucht op zoek gaan naar de dieren, maar er tot nu toe hebben ze er nog geen gespot. "Het spijt ons dat deze lozing heeft plaatsgevonden, maar we werken er hard aan om de impact op het milieu te beperken", verklaarde Scott Sandlin, de voorzitter van het consortium.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Kristof Van Dam

    Het spijt hun, maar morgen doen ze gewoon verder... :/

  • Wim Eggermont

    En zo vergiftigen we langAaam onze planeet

Lees meer