2 Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
PHOTO_NEWS Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

40 voorzitters groene partijen lanceren voorstellen tegen klimaatverandering

Groen-voorzitster Meyrem Almaci heeft, in de aanloop naar de klimaattop van Parijs, 39 voorzitters van groene partijen, uit onder meer Rwanda, Colombia en Australië, virtueel verzameld. De 40 partijvoorzitters brengen een gezamenlijk statement, waarin ze oproepen de klimaatopwarming onder de 2 graden Celsius te houden - een temperatuurstijging van meer dan 2 graden zou de klimaatverandering niet langer beheersbaar houden.

Zo hopen ze de aandacht te vestigen op de klimaattop en de uitdagingen. "De COP21-top moet de top worden van de actie." De partijvoorzitters doen daarvoor elk een "concreet realiseerbaar voorstel". Almaci stelt een mobiliteitsbudget voor.

"In navolging van talloze burgers, ngo's en bedrijven is het aan de politieke leiders om nu hun verantwoordelijkheid op te nemen", meent Almaci. "Onze voorstellen zijn haalbaar, en de tijd van excuses is voorbij." Die voorstellen verschillen van land tot land, en hangen onder meer af van de ligging, demografie, maar ook de "historische klimaatschuld".

Van Groen komt het voorstel om een mobiliteitsbudget in te voeren. "België is wereldkampioen in het subsidiëren van bedrijfswagens. Maar liefst 4,1 miljard euro wordt uitgegeven aan bedrijfswagens, terwijl het openbaar vervoer het met veel minder moet stellen. In het buitenland kijkt men met verbazing naar deze anomalie die niet houdbaar is in het licht van de klimaatverandering." De Australiërs stellen dan weer voor om het eigen energiesysteem te hervormen, van een van de vuilste ter wereld naar 90 procent hernieuwbare energie tegen 2030. De Marokkaanse groenen willen dan weer 1 miljoen bomen planten om gronderosie en klimaatvluchtelingen te vermijden.

2 Protest aan de vooravond van de COP21-top.
REUTERS Protest aan de vooravond van de COP21-top.

Lees meer