Duitse wetenschappers meten de dikte van het ijs op de noordpool.
EPA Duitse wetenschappers meten de dikte van het ijs op de noordpool.

Alarmerende studie over nóg sneller opwarmende oceanen geschrapt: wetenschappers maakten foutje

Het wetenschapsblad Nature schrapt een klimaatonderzoek dat beweerde dat de oceanen nog veel meer opwarmen dan het VN-klimaatpanel IPCC aanneemt. De wetenschappers die de studie uitvoerden, blijken een statistische fout te hebben gemaakt.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voor alle duidelijkheid: de oceanen warmen wel degelijk op, alleen minder snel dan het onderzoek aantoonde. Pijnlijk, want het nieuws uit de publicatie werd door de brede wereldpers, ook door enkele kranten in ons land, gepubliceerd. De nieuwe resultaten zouden onder meer betekenen dat de wereld nog sneller zijn CO2-uitstoot moet terugbrengen om de klimaatdoelen van Parijs te halen, stelden ook de auteurs zelf in een persbericht.

Maar al enkele dagen nadat het onderzoek eind 2018 verscheen, kwam er kritiek op. In een weblog wees de onafhankelijke Britse wiskundige Nic Lewis erop dat de Amerikaanse auteurs van de studie een reeks technische fouten hadden gemaakt. Daardoor viel hun centrale bewering – de oceanen nemen 60 procent meer warmte op dan iedereen aanneemt – niet meer hard te maken.

Handdoek

De auteurs, onder leiding van Princeton-hoogleraar geochemie Ralph Keeling, gooiden prompt de handdoek in de ring. “Toen we hiermee werden geconfronteerd, werd het ons meteen duidelijk dat hier een probleem was”, aldus Keeling tegen een regionale Amerikaanse krant. Waarop er boven het artikel een waarschuwing kwam te staan: pas op, de cijfers kloppen niet. Het onderzoek was toen echter al door honderden nieuwsmedia opgepikt, met vaak alarmerende koppen.

Veel invloed op de wetenschappelijke kennis over het klimaat heeft de intrekking niet. Zo maakt het vorige week gepubliceerde speciale rapport van het IPCC over de oceanen geen gebruik van de studie. 

Gênant

Vooral onder critici van klimaatbeleid wordt de intrekking met gejoel ontvangen. “De klimatologie zit vol voorbeelden van slechte statistiek”, foetert socioloog Benny Peiser op het blog van de Great Warming Policy Foundation, een Britse denktank die “diep bezorgd is” over klimaatmaatregelen. “Het systeem van controle door vakgenoten faalt en laat het aan amateurs over om de fouten te vinden. Wetenschappers zouden zich moeten schamen.”

“Dit is slechts het jongste voorbeeld van klimaatwetenschappers die zichzelf in de voet schieten door incorrecte statistiek te gebruiken”, laat ook Lewis weten in een verklaring. “De klimaatwetenschap moet vooraf professionele statistici aan boord halen, als men dit soort gênante situaties voortaan wil voorkomen.”

100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Van den Branden

    Wetenschappers zijn veeel te slim om te begrijpen dat het eigenlijk heel simpel is.

  • Richard Kerkhofs

    Wetenschap werkt via tegenspraak, de foute bewering gaat in de prullenmand. Wat niet kan ontkracht worden blijft, de consensus blijft en dat staat als een smeltende ijsberg boven water. De gebakken lucht van de klimaatontkenners probeert het beeld te doen verdwijnen, de realiteit echter zal ons wel in de nek bijten.

Lees meer