Amerikaans bedrijf laat nucleair stort achter in Fleurus

Een Amerikaans bedrijf heeft zijn failliete vestiging in Fleurus in de grootste chaos achtergelaten. Inspecteurs stootten er onder meer op een opslagruimte die tot de nok was volgestouwd met plastieken zakken die vervuild zijn met strontium-90, een radioactief isotoop. Dat staat staat vandaag in de kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir.

Inspecteurs ontdekten de berg nucleair afval op 17 juli tijdens een controle in de gebouwen van Best Medical Belgium (BMB) op de indsutriezone van Fleurus. Ze liepen ook een besmetting op, die achteraf gelukkig bleek mee te vallen.

"Een dergelijke omgeving is onaanvaardbaar in de industrie en a fortiori in de nucleaire industrie", schreven de inspecteurs nadien in hun verslag. De toestand bij BMS vereist een "dringende interventie", want de gebouwen "vormen een risico voor de veiligheid van de andere nucleaire installaties op de site en bijgevolg ook op de omgeving". Er is ook sprake van brandgevaar.

Duidelijkheid
Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) bracht staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) op de hoogte. Die schreef een brief naar de betrokkenen, met de eis snel werk te maken van de opkuis. Wathelet moet samen met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet snel duidelijk verschaffen, aldus Groen en Ecolo.

"Wat BMB hier doet, is crimineel. Het nucleair afval werd gewoon achtergelaten na het faillissement. Er is zelfs sprake van een potentieel brandgevaar", reageren Kamerleden Kristof Calvo (Groen) en Georges Gilkinet (Ecolo). "Maar opnieuw slaat ook ons land een slecht figuur inzake nucleaire veiligheid. De problemen op de site van Fleurus zijn immers niet nieuw. Ze moeten eindelijk eens worden aangepakt."

BMB werd in mei failliet verklaard. Het was de Belgische tak van de Amerikaanse groep Team Best, gespecialiseerd in de vervaardiging van nucleaire apparaten voor medisch en industrieel gebruik.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer