EPA

Bijna 11.000 agenten gemobiliseerd om veiligheid te verzekeren op klimaattop

De Franse autoriteiten hebben bijna 11.000 agenten gemobiliseerd om de veiligheid te verzekeren tijdens de VN-klimaatconferentie die komende maandag begint in Parijs. Zo'n 8.000 politieagenten en gendarmes worden ontplooid aan de grenzen, de 2.800 anderen zullen een oogje in het zeil houden in Le Bourget, waar de klimaattop plaatsvindt. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vandaag laten weten.

De conferentie komt er iets meer dan twee weken na de bloedige aanslagen in de Franse hoofdstad. In totaal worden er op 30 november 147 staats- en regeringsleiders verwacht voor de opening van de zogenaamde COP21, die een nieuw wereldwijd akkoord tegen de klimaatopwarming moet proberen te bezegelen. Onder hen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.

Volgens Cazeneuve zijn er sinds de aanslagen van 13 november in Parijs 120.000 politieagenten, gendarmes en militairen ontplooid over het volledige Franse grondgebied. In het kader van de noodtoestand die na de aanslagen werd afgekondigd, heeft de Franse regering de manifestaties in de marge van de klimaattop verboden.

Cazeneuve en Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, hebben de inwoners van de Franse hoofdstad en omgeving in aanloop naar de opening van de klimaatconferentie trouwens opgeroepen om zondag en maandag de auto thuis te laten. Het openbaar vervoer zal op die twee dagen gratis zijn.

Lees meer