Jonge Denen gingen 29 november de straat op om politici aan te zetten tot actie met betrekking tot de klimaatproblematiek.
EPA Jonge Denen gingen 29 november de straat op om politici aan te zetten tot actie met betrekking tot de klimaatproblematiek.

Denemarken wil tegen 2050 klimaatneutraal worden

De Deense sociaal-democratische minderheidsregering en zeven andere partijen hebben zich ertoe verbonden het land tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Dat doel hebben ze in een wetsvoorstel gegoten.

Om klimaatneutraliteit te bereiken wil Denemarken tegen 2030 de uitstoot met 70 procent verminderen tegenover 1990. Er is afgesproken dat de wet ook bindend moet zijn voor de volgende regeringen. 

De Deense bevolking is zeer bezorgd over de klimaatproblematiek. Uit een recent onderzoek blijkt dat 1 op de 2 Denen klimaatverandering als topprioriteit voor Europese politici noemt. Zo zijn er regelmatig straatprotesten en werd in september een speciale tv-actie georganiseerd om geld in te zamelen voor het klimaat. Met de opbrengst van bijna 2,5 miljoen euro worden bijna een miljoen bomen geplant.

Stemming

In februari moet het parlement nog stemmen over de wet, maar het ziet er naar uit dat er meerderheid gevonden gaat worden omdat de minderheidsregering en zeven andere partijen zich achter het akkoord scharen. Ze hebben samen 167 van de 179 zetels in het parlement.

Minister van Milieu en Energie Dan Jørgensen ziet de wet als "een beslissend keerpunt in de strijd tegen klimaatverandering". 

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Marien

    Wel gemakkelijk als je zelf vanaf 2001 tot nu gemiddeld 250.000 vaten olie per dag oppompt en de wereld hebt ingestuurd. Kan het nog hypocrieter? Op dat vlak is België een heilig land.

  • Vladimir De Leeuw

    Ze doen zichzelf de das om. En Greta zal het op haar geweten hebben: de kinderen die hun jeugd wordt afgepakt omdat ze in grote armoede zullen leven. Politici willen niet praten over de verschrikkelijke gevolgen van het "CO2-neutraal" zijn. Het toppunt is dat "CO2-neutraal" niet hetzelfde is als "klimaatneutraal", want het klimaat trekt zich niets aan van CO2.

Lees meer