Het kantoor van Greenpeace in Amsterdam.
ANP Het kantoor van Greenpeace in Amsterdam.

Directeur Greenpeace neemt het vliegtuig naar zijn werk

Campagnedirecteur Pascal Husting van Greenpeace International blijkt al twee jaar lang met het vliegtuig vanuit Luxemburg naar zijn kantoor in Amsterdam te pendelen. Per retourtje zorgt hij zo voor zo'n 140 kilo CO2-uitstoot. Dat meldt de Nederlandse krant AD vandaag.

Verhuizen wil Husting niet, omdat hij een jong gezin heeft. "Ik was directeur van Greenpeace Frankrijk en al twee keer verhuisd in 2 jaar tijd. Dan zouden mijn kinderen wéér met een nieuwe taal te maken krijgen." 

Greenpeace, dat het gevecht tegen de CO2-uitstoot hoog in het vaandel heeft, zit in de maag met het woon-werkverkeer van Husting. De milieu-activisten zien vliegverkeer als een van de grote veroorzakers van klimaatverandering.  

"Geen luxe"
Toen Husting eind 2011 begon, vloog hij elke week van zijn woonplaats Luxemburg naar Amsterdam. Nu "nog maar" twee keer per maand. "Het is geen luxe dat hij vliegt", bezweert Greenpeace-woordvoerder Mike Townsley tegen het AD. "Pascal werkt hard. Hij staat op dinsdag om halfvijf op, zodat hij om acht uur op kantoor in Amsterdam kan zijn. En dan vliegt hij donderdagavond pas terug. Met de trein zou een retourtje twaalf uur duren."  

Ook de auto, Amsterdam-Luxemburg is vier uur rijden, is geen optie voor de tweede man van de milieu-organisatie. Husting: "Als je het in vier uur rijdt, ga je met 150 kilometer per uur. Ik heb het één keer geprobeerd toen mijn vrouw en kinderen een keer meegingen. Ik deed er zes uur over. Bovendien hebben we een Fiat van tien jaar oud en dat is de gezinsauto. Die heeft mijn vrouw nodig."  

Het reisgedrag van Husting leidt tot veel verontwaardiging onder leden van Greenpeace.

Lees meer