Een prototype van een papieren fles.
paboco Een prototype van een papieren fles.

Drinken we straks uit papieren flesjes?

Drinken we frisdrank en bier binnenkort uit een kartonnen flesje? Het is beter voor het milieu én de smaak zou er niet onder lijden. Vier grote fabrikanten werken samen aan een duurzaam alternatief voor flesverpakking.

“Een papieren flesje in elke hand – dat is hoe de toekomst eruit ziet als ons innovatieproject een succes wordt. Het potentieel is groots, maar er is nog wat werk aan de winkel”, lees je op de website van Paboco, voluit Paper Bottle Company.

Paboco is een start-up van een Zweedse en een Oostenrijkse verpakkingsspecialist, waarin ook de productontwikkelaars van vier wereldspelers op vlak van drank en lichaamsverzorging zijn gestapt. Samen werken ze aan prototypes van biologisch afbreekbare flesverpakkingen in verschillende vormen en maten. Er wordt onder meer papier (houtvezel) gebruikt in plaats van glas, en een soort textiel om vloeistoffen – van lotions tot koolzuurhoudende dranken – te kunnen bewaren.

Bier en vodka

Het team wil dat de papieren fles gemakkelijk kan worden gerecycleerd na gebruik en zo ontworpen dat ze ook snel en onschadelijk kan worden afgebroken indien ze per ongeluk in de natuur achtergelaten wordt.

Ook de inkt die op het etiket of op de buitenkant van de fles wordt gebruikt, moet duurzaam zijn of zelfs worden vervangen door een lasergravure om het gebruik van materialen te minimaliseren.

Een van de bedrijven die vier jaar geleden al in het project stapte is de Deense bierfabrikant Carlsberg, die al twee prototypes van papieren bierflesjes aan het testen is.

De andere fabrikanten zijn het bedrijf achter vodkamerk Absolut (onderdeel van het Franse Pernod Ricard), het Franse bedrijf L’Oréal (lichaamsverzorging en beauty) en de Europese tak van Coca-Cola.

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • lucien lemahieu

    als het papier en karton van de cannabisstengel komt is het positief.

  • emiel wouters

    Maakt het een verschil uit wat we drinken. Deze afval vinden we ook terug langs de kant van de weg, of in de bossen. We konden ze beter in hout maken. Een gat in een tak. Als we die wegwerpen heeft het dan nog zin dan spreken we ALLEEN van natuurlijke afbraak.

Lees meer