Glyfosaat zit onder andere in Roundup, een erg krachtige onkruidverdelger van Monsanto.
REUTERS Glyfosaat zit onder andere in Roundup, een erg krachtige onkruidverdelger van Monsanto.

EU-agentschap: omstreden onkruidverdelger glyfosaat "niet kankerverwekkend "

Glyfosaat moet niet bestempeld worden als een kankerverwekkende stof. Dat stellen experts van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) vandaag in een advies aan de Europese Commissie, die zich later dit jaar opnieuw moet buigen over de vergunning van het veelgebruikte, maar omstreden basisproduct in onkruidverdelgers.

Volgens directeur Jack de Bruijn van het comité voor risico-analyses van ECHA waren alle leden het erover eens dat glyfosaat niet geklasseerd kan worden als een kankerverwekkende stof, mutagene stof of als een stof die schadelijk is voor de voortplanting. Wel kan glyfosaat ernstige oogletsels veroorzaken en is de stof giftig voor leven in het water.

Andere conclusie dan WHO
ECHA onderzoekt de intrinsieke potentiële risico's van chemische stoffen. Het agentschap zal zijn conclusies overmaken aan de Commissie, die wachtte op dit advies om een beslissing te nemen over de toekomst van glyfosaat in Europa. Het gebruik ervan is omstreden. Vorige zomer slaagde de Commissie er niet in voldoende lidstaten te overtuigen om de vergunning voor jaren te verlengen. Uiteindelijk werd dan maar een voorlopige vergunning voor 18 maanden uitgereikt.

Eerder kwam ook de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) al tot de slotsom dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. Dat staat haaks op een eerdere studie van de Wereldgezondheidsorganisatie, die concludeerde dat de onkruidbestrijder "waarschijnlijk kankerverwekkend" is.

Groen
De analyse van de Europese agentschappen overtuigt milieuorganisaties en groene Europarlementsleden echter niet. Ze laken de geheimhouding van een deel van de studies waarop ze hun oordeel baseren. "Dat ECHA vandaag hetzelfde besluit neemt als EFSA, betekent dat de nood aan transparantie nog steeds groot is. Pas als onafhankelijke wetenschappers inzage krijgen in de gebruikte studies, zal voor eens en altijd de twijfel over de schadelijkheid van glyfosaat kunnen weggenomen worden," meent Bart Staes (Groen).

"Pas als onafhankelijke wetenschappers inzage krijgen in de gebruikte studies, zal voor eens en altijd de twijfel over de schadelijkheid van glyfosaat kunnen weggenomen worden."

Bart Staes, Groen

3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Eric Schollier

    Eric Als alle fyto producten verboden zijn moet men niet komen klagen dat de voedselproductie ontoereikend is om de wereldbevolking te voeden.het verschil tussen voedseloverschot en tekortschieten maar enkele procenten

  • Of Wa

    De lobbygroepen hebben hun werk weer gedaan... wat men ook weer niet vermeld is dat glyfosaat ook mee verantwoordelijk is voor de bijensterfte...