Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.

Europese Investeringsbank stopt investeringen in fossiele brandstof

De Europese Investeringsbank (EIB) stopt vanaf eind 2021 met investeringen in projecten die te maken hebben met fossiele brandstoffen, zoals olie en gas. 

Dat liet het bestuur van de EIB weten bij de presentatie van een nieuwe strategie rond energie-investeringen.

In de toekomst zal de focus komen te liggen op technologie voor schonere energie, efficiëntie en hernieuwbare energievormen. Daarmee komen volgens de EIB in de periode tot 2030 voor 1.000 miljard euro aan investeringen voor klimaataanpak en duurzame energie vrij. Alle financieringsactiviteiten van de EIB zullen vanaf eind volgend jaar in lijn liggen met de klimaatafspraken van Parijs, aldus de verklaring.

"Het klimaat is het belangrijkste onderwerp op de politieke agenda van onze tijd", zei EIB-president Werner Hoyer. EIB-vicepresident Andrew McDowell zei dat het besluit om van fossiele investeringen af te stappen met "overweldigende steun" was genomen.

De EIB heeft de ambitie de "klimaatbank" van Europa te worden.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Binnen 20 jaar is het bezit van een auto weer enkel voor de rijken als ze zo verder doen. Misschien wel de bedoeling?

  • Ferdinand Engelbeen

    Geen probleem voor de olie- en gasmaatschappijen, China staat gewoon te springen om geld te lenen aan al wie dat wil en waar men maar wil, vooral in Afrika, waar ze zowat overal kolencentrales financieren. Rusland doet dat dan via kerncentrales in Afrika. Beiden om aan de grondstoffen in Afrika te geraken. Waar zit Europa dan? Die financieren enkel zonnepanelen en biobrandstoffen (om hun eigen bossen op te stoken), waar niemand in Afrika zit op te wachten...

Lees meer