Getty Images/iStockphoto

Geen kerncentrales meer? Dan gaat CO₂-uitstoot fors de hoogte in

Wist je dat vandaag ongeveer de helft van de Belgische elektriciteit geproduceerd wordt door kernenergie? En dat kerncentrales even weinig CO₂ uitstoten als bijvoorbeeld windmolenparken? Die combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie zorgt er nu al voor dat gemiddeld 65 tot 75% van de Belgische elektriciteit geproduceerd wordt door koolstofarme energie. 

Koolstofarm en stabiel
Het Federaal Planbureau schat dat 67% van de elektriciteit in België tegen 2050 hernieuwbaar zou zijn. De ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen heeft een positief effect op de CO₂-uitstoot. Maar wat als er geen wind is en de zon niet schijnt? Ook dan moet er voldoende elektriciteit opgewekt kunnen worden. Het IPCC is de meest gerenommeerde autoriteit voor de cijfers inzake CO₂-uitstoot voor verschillende elektriciteitsbronnen. Het opvallendste resultaat: de CO₂-uitstoot van kernenergie komt overeen met die van hernieuwbare energiebronnen. Kernenergie is een koolstofarme en stabiele energiebron, heel geschikt als aanvulling op zonne- en windenergie.

Kan België CO₂-neutraal zijn tegen 2050?
De wereldwijde CO₂-uitstoot moet tegen 2050 met 50% afnemen om de klimaatverandering tegen te gaan. Maar in het geval van een kernuitstap zal de totale, reële CO₂-uitstoot in België nog verhogen (+31% in 2030). Nefast dus in de strijd tegen klimaatverandering.

Uit het onderzoek van PwC Enterprise Advisory over de Belgische energietransitie in 2030 en 2050 blijkt ook dat we de Europese klimaatdoelen en de door het Federaal Planbureau beoogde cijfers voor hernieuwbare energie enkel zouden kunnen halen, als we voor de elektriciteitsproductie hernieuwbare energie en kernenergie combineren. Alleen met die mix hebben we tegen 2050 een nulemissie. Kernenergie is dus een belangrijke troef in de strijd tegen de klimaatverandering.

Jaarlijkse afname CO₂-uitstoot
De zeven reactoren van de kerncentrales van Doel en Tihange hebben in totaal een capaciteit van 6 gigawatt. Ze sluiten allemaal in 2025. Stel nu dat we een kerncapaciteit van minstens 2 gigawatt behouden na 2025 (wat overeenkomt met twee grote kernreactoren, bijvoorbeeld Doel 4 en Tihange 3), dan zou de CO₂-uitstoot wél blijven afnemen, met 0,3 miljoen ton per jaar. Dat stemt overeen met de klimaatdoelstellingen voor ons land. Zonder kernenergie zal de CO2-uitstoot van ons land fel stijgen.

41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • werner Van der Kelen

    Hoe veilig een kerncentrale ook mag gebouwd worden een ongeluk is altijd mogelijk waardoor Vlaanderen onbewoonbaar zou zijn, dus zo snel mogelijk weg er mee, het probleem is dat er te veel mensen op deze planeet zijn, moeder aarde is aan het einde van haar Latijn

  • Fabienne Proesmans

    Kernenergie is de juiste beslissing voor mensen met gezond verstand het minst kwade de rest is voor dromers en gevaarlijke naïeveling

Lees meer