2 Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld

Geen stenen maar plastic: alweer een nieuwe vorm van vervuiling ontdekt

Plastic is overal, meestal in de vorm van microplastics. Maar nu is er weer een nieuwe vorm van vervuiling ontdekt. Wetenschappers van de Britse University of Plymouth ontdekten plastic dat op stenen lijkt op stranden in Groot-Brittannië, Schotland en zelfs in Canada.

Amper een week geleden deelden andere onderzoekers hun onheilspellende bevindingen met de wereld: microplastics hebben het noordpoolgebied bereikt via de lucht. Enkele dagen later is het alweer tijd voor een tweede onderzoeksteam om aan te tonen hoe ver de plasticsoep reikt. Verrassend aan het recente onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vakblad Science of The Total Environment, is de vorm die plastic daarbij kan aannemen. Pyroplastics lijken misschien op stenen, in werkelijkheid gaat het om verbrand en geërodeerd plastic. 

Zulke ‘stenen’ werden teruggevonden op de stranden in het zuidwesten van Groot-Brittannië, in Schotland, Ierland en ook aan de westkust van Canada. Ze komen voor in talrijke groottes en het is moeilijk te geloven dat het geen echte stenen zijn. “Omdat ze er geologisch uitzien, kan je over honderden pyroplastics lopen zonder het te merken”, aldus hoofdonderzoeker Andrew Turner. Totdat je er eentje vastneemt weliswaar. Het (lichte) gewicht van de pyroplastics verraadt namelijk hun ware aard.

Kunststoffen

Enkele wetenschappers stelden zich vragen nadat ze opmerkten dat enkele stenen aan de kust van Groot-Brittannië op de zee leken te drijven: onmogelijk. Het daaropvolgende onderzoek wees uit dat het in werkelijkheid om de veelgebruikte kunststoffen polyethyleen en/of polypropyleen ging.

(Lees verder onder de foto)

2 Na een proces van verbranding en erosie gaat het plastic op stenen lijken.
Science of The Total Environment Na een proces van verbranding en erosie gaat het plastic op stenen lijken.

Verbranding en erosie

Die kunststoffen namen in de loop van de jaren een andere vorm aan door verbranding en erosie. “Kampvuren op het strand kunnen bijvoorbeeld verbrand plastic genereren, maar daarnaast werd er jaren geleden op zeeschepen ook plastic verbrand om zo van afval af te komen en ook op vuilnishopen langs de kust werd de hoeveelheid vuilnis in het verleden soms teruggebracht door afval te verbranden. Er is zelfs bewijs dat sommige eilandstaten onder meer plastic nog steeds verbranden om zich van afval te ontdoen”, aldus Turner aan de Nederlandse wetenschappelijke nieuwssite Scientias.

Tenslotte onderging het verbrand materiaal een proces van erosie, waardoor het op echte stenen ging lijken.

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hans Schoen

    Peter Bosman denk je nu echt dat iedereen op zee zorgt draagt voor de planeet? Elke dag dumpen ze tonnen afval en zelfs hun eigen rommel in zee. Nog niet gehad over visnetten, vislijnen, olie, chemie enz... doe dringend je roze bril maar af. Sattelietbeelden moeten die wantoestanden opsporen. Er glippen nog velen door de mazen vh net.

  • Peter Bosman

    @Josse Vos: Er zijn geen smeerlappen die afval lozen in de zeeën. Als je een plastic zak op straat dumpt belandt die uiteindelijk in zee door de wind bvb, al dat plastiek komt dan samen door zeestromingen, waardoor het lijkt alsof er enorme hoeveelheden in 1 keer gedumpt zijn, maar dat is niet zo.

Lees meer