3 De temperatuur steeg de vorige eeuw al in zowat alle regio's van de Verenigde Staten.
US Global Change Research Program De temperatuur steeg de vorige eeuw al in zowat alle regio's van de Verenigde Staten.

Gevolgen klimaatverandering raken de VS nu al

In zowat de hele Verenigde Staten zijn de gevolgen van de klimaatverandering nu al voelbaar, en ze zullen alleen maar erger worden als er niet dringend actie wordt ondernomen. Die conclusie trekken klimaatwetenschappers in een langverwacht en opvallend streng Amerikaans overheidsrapport dat vandaag wordt voorgesteld in het Witte Huis.

Droge regio's waar het water steeds schaarser wordt, zware regenval en overstromingen in de natte gebieden, steeds meer hittegolven met als gevolg nog fellere bosbranden en kaalgevreten bossen en wouden. Dat afschrikwekkende beeld over de VS schetsen Amerikaanse topwetenschappers in het rapport. En in de toekomst wordt het alleen maar erger: de gevolgen die vandaag al zichtbaar zijn, zijn er gekomen met een gemiddelde opwarming van minder dan 2 graden Fahrenheit (ongeveer 1 graad Celcius) in de laatste 100 jaar. Maar als er niets wordt gedaan aan de uitstoot van schadelijke gassen als koolstofdioxide en methaan, kan de gemiddelde temperatuur in de VS tegen het einde van deze eeuw met meer dan 10 graden Fahrenheit stijgen.

Geen toekomstmuziek meer
"Klimaatverandering, ooit beschouwd als een probleem voor de verre toekomst, heeft zich stevig vastgezet in het heden", zo vat het rapport de huidige situatie samen. "Zomers worden langer en warmer, met periodes van ongewone hitte die langer duren dan eender welke Amerikaan ooit heeft meegemaakt. Winters worden korter en warmer. Regen valt in hevigere stortbuien uit de lucht. Mensen worden langer en erger blootgesteld aan seizoensgebonden allergieën en de plantvariëteiten en dieren in hun thuis veranderen."

3 In drogere regio's komen er minder overstromingen voor, in nattere worden ze alleen maar intensiever.
US Global Change Research Program In drogere regio's komen er minder overstromingen voor, in nattere worden ze alleen maar intensiever.

Positieve gevolgen door de klimaatverandering zijn er op korte termijn wel, zoals een langer oogstseizoen, of minder ijs op de Grote Meren in het noord-oosten, waardoor schepen langer kunnen varen. Maar die voordelen vallen in het niets bij de nadelen op de langere termijn. "Er is stijgend bewijs dat de natie schade zal lijden in de toekomst als de globale uitstoot van schadelijke gassen niet fors wordt teruggeschroefd."

Met medewerking van olie-industrie
Het klimaatrapport, de National Climate Assessment, is opgemaakt door wetenschappers uit alle hoeken van de samenleving - ook ideologisch- en heeft daarom een grote invloed in de VS. Zo werkten er ook vertegenwoordigers van de oliemaatschappijen aan mee, toch niet meteen de grootste voorstanders van maatregelen tegen klimaatopwarming. Het rapport moet sinds 1990 wettelijk elke vier jaar worden uitgevoerd. Onder presidenten Bill Clinton en George W. Bush werd er echter zwaar getreuzeld met de opmaak ervan, waardoor huidig president Obama vandaag pas de derde versie ervan kon voorstellen. Die krijgt met de alarmerende waarschuwingen meteen heel wat munitie in handen voor zijn strijd tegen de klimaatopwarming.

De Amerikaanse regering wil deze zomer nog strengere richtlijnen invoeren voor de uitstoot van schadelijke stoffen, maar wordt daarin gedwarsboomd door de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden van de Republikeinse partij. Na november, wanneer er tussentijdse parlementsverkiezingen plaatsvinden, zit de kans erin dat Obama ook zijn Democratische meerderheid in de Senaat verliest, waardoor enige medewerking van de Republikeinen helemaal onmogelijk wordt. Velen van die laatste partij geloven dat klimaatopwarming een fabeltje is, een wereldwijde samenzwering van klimaatwetenschappers.

3
US Global Change Research Program

Lees meer