Kernafval in de opslagruimte van Belgoprocess.
UNKNOWN Kernafval in de opslagruimte van Belgoprocess.

Greenpeace voert in Mol actie tegen transport kernafval

Greenpeace heeft vannacht tot ongeveer 2.30 uur in het station van Mol actie gevoerd tegen een transport van gecompacteerd nucleair afval.

Het transport vertrok gisteren per trein vanuit Valognes en kwam omstreeks 23.15 uur aan in het station van Mol. Daar wordt het afval overgeladen, om het over de weg te kunnen vervoeren tot bij de opslagruimte van Belgoprocess in Dessel. Het gaat om Belgisch radioactief afval dat in Frankrijk is bewerkt en nu naar ons land terugkeert.
 
Veiligheid
Een vijftiental actievoerders van Greenpeace hielden sinds 21.00 uur een wake in het station van Mol. Daarmee wil de organisatie wijzen op de gevaren van het radioactief afval. "NIRAS (de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, nvdr) beweert dan wel dat dit transport perfect veilig is, maar dat valt absoluut niet te rijmen met de grote veiligheidsmaatregelen die gepaard gaan met deze operatie", zegt Eloi Glorieux van Greenpeace.

Honderdduizenden jaren radioactief 
De organisatie eist dat de productie van meer radioactief afval wordt stopgezet. Greenpeace benadrukt dat het gaat om afval dat "honderdduizenden jaren" radioactief blijft, en dat een hypotheek legt op de toekomst. (belga/sam)

Lees meer